Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-docenten blind voor vrouwentekort in ICT

De bijeenkomst ‘Kijkje in de Keuken’ van HBO-i voor docenten over het belang van een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke IT-studenten is op de valreep afgelast. Een week van te voren bleken er te weinig aanmeldingen te zijn.
Girlsday meisjes en techniek
© CC0 - Public domain
CC0 - Public domain

De bijeenkomst zou plaatsvinden op de docentendag van HBO-i, het overkoepelende orgaan voor de ICT-opleidingen in het hbo, op donderdag 30 november bij de Haagse Hogeschool in Delft. “Helaas hebben we de bijeenkomst moeten cancellen wegens gebrek aan animo”, vertelt medeorganisator Renee Prins, bestuurslid van het HBO-i, met pijn in het hart.

Ze betreurt het dat er zo weinig aandacht is voor dit probleem. “Al jaren blijft het aantal vrouwelijke studenten bij onze opleidingen ver achter en ondanks al onze inspanningen valt er nog altijd geen stijgende lijn te bespeuren bij de traditionele, harde IT-studies.”

Stereotypering

De inmiddels geannuleerde bijeenkomst Kijkje in de Keuken die voor volgende week donderdag gepland stond moest docenten in het hbo-informaticaonderwijs een blik achter de schermen gunnen bij de Haagse Hogeschool. Tineke Haitsma zou de uitkomsten uit haar onderzoek toelichten over stereotypering in communicatie bij meisjes op middelbare scholen die een studiekeuze moeten maken. Verder stonden er break-out sessies gepland op het gebied van het centrale thema van de dag: gender balance in ICT.

De bijeenkomst was niet alleen voor leden van Stichting HBO-i, maar ook voor docenten, studenten, en andere geïnteresseerden in gender balance. “Omdat er maar zo’n 10 aanmeldingen waren hebben we besloten de stekker uit het evenement te trekken. November is altijd een drukke maand qua bijeenkomsten, maar dit zijn wel heel weinig bezoekers…”

Mannenbolwerk

Prins denkt dat er zo weinig aandacht is voor dit onderwerp, omdat de bestuursleden en docenten hoofdzakelijk mannen zijn die niet doordrongen zijn van het probleem. “Daarom laten we VHTO in kaart brengen hoe groot het probleem precies is en blijf ik ervoor zorgen dat dit thema onderdeel is van het beleidsplan van het HBO-i. Ik moet het echt in de genen van ons bestuur zien te krijgen. Het zou ook fijn zijn als er een keer een man de kar ging trekken, want nu wordt het vooral gezien als ‘het project van Renee’.”

Prins benadrukt dat de projectgroep doorgaat met het onder de aandacht brengen van het tekort aan vrouwelijke IT-studentes. “ We zullen ieder podium proberen te pakken om dit thema aan te kaarten. Zo willen we in maart op het NIOC een sessie organiseren en denken we erover om een regionale tour te maken langs verschillende hogescholen”, reageert Prins strijdvaardig.

Cijfers

  • Op dit moment is slechts 7% van de 4825 eerstejaars hbo-ICT-studenten (inclusief de ‘oude’ opleidingen Informatica, Technische Informatica en Bedrijfskundige Informatica) vrouw.
  • Bij de opleidingen HBO Communicatie & Multimedia Design en Creative Media & Game Technology is dit met 40% vrouwen aanzienlijk hoger, maar ook hier blijven vrouwelijke studenten nog altijd achter bij hun mannelijke klasgenoten. In totaal gaat het om 2693 eerstejaars studenten.
  • In de IT wordt zo’n 11 % van de harde IT-functies ingevuld door een vrouw – dus ook hier is er nog absoluut geen sprake van gender balance.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in