Loopbaan

Carriere
meiden

In MBO-ICT is slechts 3% vrouw

Meisjes zien de maatschappelijke relevantie van het werken in de ICT niet.

© Girlsday
5 december 2017

Meisjes zien de maatschappelijke relevantie van het werken in de ICT niet.

In 2017 zijn 790 meiden een ICT-opleiding op MBO-niveau gestart. In totaal schreven meer dan 24.000 leerlingen zich in voor een MBO-ICT-opleiding. Dat betekent dat iets meer dan 3 procent van de leerlingen vrouw is.

Deze cijfers werden gedeeld tijdens een bijeenkomst van de sectorkamer ICT en creatieve industrie, vertelt Louis Spaninks die deel uitmaakt van deze sectorkamer. Hij schrok van de lage cijfers. “Deze leerlingen zijn een belangrijke bron voor ICT-professionals. Er is al veel vraag vanuit de samenleving voor allerlei werk. Als we de helft van de professionals niet weten aan te spreken, dan blijft de vraag naar werknemers onverminderd groot.”

Spaninks hoort verschillende redenen waarom meisjes niet voor een MBO-ICT-opleiding kiezen. “Met zo’n laag deelnamepercentage zitten er een tot twee meisjes in een klas van dertig jongens. Dat is niet aantrekkelijk. Ook zijn meisjes vaak niet bekend met het maatschappelijk verantwoorde werk dat in de ICT-sector gebeurt. Wat dat betreft zijn de namen voor de opleiding niet goed gekozen.”

Betere profilering

Hij pleit daarom voor een betere profilering van het curriculum, zodat meisjes beter zien welke mogelijkheden werken in de ICT biedt. In het HBO krijgt de profilering van het onderwijs al jaren aandacht, Spaninks erkent dat dit in het MBO onvoldoende aandacht heeft gehad. “We zijn druk bezig geweest met de herinrichting van het MBO, maar  ondertussen is de wereld verder gegaan.”

De sectorkamer heeft helaas niet de macht en middelen om het onderwijs te veranderen, zegt Spaninks. In de sectorkamer maken onderwijs en bedrijfsleven voor de sector ICT en creatieve industrie afspraken over de thema's kwalificeren en examineren, beroepspraktijkvorming en doelmatigheid. Marktsegmenten vormen de onderstructuur van de sectorkamer. “We kunnen uiteraard wel benoemen dat er een probleem is. In de gesprekken die ik heb met Ton Heerts zal ik dit zeker aankaarten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.