Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung: opvouwbare pc is passé

Elektronicareus Samsung verklaart de opvouwbare pc voor dood, nog voordat die nieuwe categorie laptop annex tablet breed op de markt is gekomen. De maker van smartphones, inclusief vouwbare topmodellen, komt met een nieuwe innovatie: een pc-tablet met uitschuifbaar scherm. Een prototype is getoond op een evenement van pc-processormaker Intel.
Lenovo vouwbare laptop
© Lenovo
Lenovo

De displaydivisie van het Zuid-Koreaanse concern ontwikkelt samen met het Amerikaanse Intel zogeheten 'slidable pc's'. Op het Innovation-event van Intel heeft Samsung Display-CEO JS Choi eind vorige maand een prototype gedemonstreerd dat van een 13 inch tablet uitschuift naar een 17 inch exemplaar. De topman presenteerde het als 's werelds eerste 17 inch slidable display voor pc's, waarbij het scherm dus geïntegreerd is met het apparaat.

En de software?

Het wachten is echter niet alleen op hardwaremakers Samsung en Intel. Softwaremakers moeten mogelijk ook aan de slag en Windows-maker Microsoft moet hoe dan ook nog werk verrichten voor deze nieuwe 'form factor'. De demo van Samsung en Intel laat namelijk tijdens het uitschuiven zien dat de beeldweergave op het volledige 17 inch scherm staat, dus in opgerolde staat is een deel van het beeld niet te zien. Vooralsnog past dit prototype zijn weergave dus niet aan.

Eerder heeft Microsoft wel Windows aangepast voor dubbelscherms tablets, inclusief van eigen makelij in de Surface-reeks. Onder de naam Windows 10X zou een geheel vernieuwde uitvoering van het besturingssysteem uitkomen dat specifiek was gemaakt voor apparaten met dubbele of opvouwbare schermen. In de herfst van 2019 heeft Microsoft nog een preview gegeven van een dubbelscherms mini-tablet: de Surface Neo.

En de hardware?

Dat apparaat is echter nooit op de markt gekomen en Microsoft heeft de stekker getrokken uit zijn ambitieuze plannen, die stammen van vóór de coronacrisis. Officieel is Samsungs uitschuifbare tablet nog slechts een concept. Samsung en Intel hebben geen plannen uiteengezet - of zelfs hints gegeven - of en wanneer dergelijke apparaten op de markt zouden kunnen komen, meldt The Verge. Ook onbekend zijn details zoals resolutie, beeldverhouding, helderheid en levensduur qua aantal keer uit- en inrollen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in