Innovatie & Strategie

Windows 10
Windows 10X

'Vertraging voor dubbelscherms Windows-tablets'

Vertraging voor vroeg onthulde tablets met Windows 10X.

Windows 10X © Microsoft
9 april 2020

Vertraging voor vroeg onthulde tablets met Windows 10X.

De noviteit van dubbelscherms devices lijkt te botsen met de realiteit. Microsofts vouwbare tablet met het speciaal daarvoor ontwikkelde Windows 10X zou vertraging oplopen. Dit raakt niet alleen die Surface Neo van de Windows-maker, maar ook devices van pc-partners die Microsofts tabletvoorbeeld willen volgen. Ondertussen zou Microsofts vouwbare smartphone, de Surface Duo, nog wel op koers liggen qua releaseplanning.

Microsofts verrassing van oktober vorig jaar was dat het met niet één, maar twee dubbelscherms devices zou komen. Beide onder de Surface-merknaam alleen niet beide met Windows. De vouwbare tablet Surface Neo zou wel Windows 10 draaien, maar dan in een nieuwe variant die apart is ontwikkeld voor apparaten met twee schermen. Daarnaast de vouwbare smartphone Surface Duo die in plaats van Microsofts eigen besturingssysteem dan Google's Android gaat draaien. Beide nieuwe mobiele apparaten zouden in het kerstseizoen uitkomen, van 2021 was het plan toen.

Aanbod en vraag

Deze planning met ruime aanloop, van meer dan een jaar, lijkt nu van de baan te zijn. Microsoft zou intern mededelingen van hogerhand hebben gedaan dat de Neo niet langer in kalenderjaar 2020 uitkomt. De huidige coronacrisis lijkt een bijdragende factor hieraan. Dit mogelijk vanwege problemen met toelevering van componenten en productie van devices, maar mogelijk ook vanwege prognoses voor afgenomen marktvraag. Dat laatste is ook gelinkt aan de economische crisis voor de coronapandemie en quarantine- of lockdownmaatregelen die wereldwijd worden genomen.

Chief product officer Panos Panay, die de Neo en Duo in oktober vol enthousiasme heeft gepresenteerd, zou een deel van zijn productteam gister hebben geïnformeerd over het uitstel. Dit melden ingewijde bronnen aan Microsoft-watcher Mary-Jo Foley, die daarbij ook te horen heeft gekregen dat dit opschorten verder reikt dan alleen de Surface Neo. Microsoft zou ook de rem zetten op tabletpartners die met Windows 10X-apparaten willen kopen. Sommige daarvan zijn begin dit jaar al in vroege versies geshowd op de Consumer Electronics Show (CES).

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.