Innovatie & Strategie

Windows
Windows 10X

Microsoft: Windows 10X is dood

Sommige eigenschappen verwerkt in andere producten.

Windows 10X © Microsoft
19 mei 2021

Sommige eigenschappen verwerkt in andere producten.

Windows 10X - Microsofts alternatief voor ChromeOS - verdwijnt in de prullenbak. De introductie van het nieuwe besturingssysteem stond voor 'de lente van 2021' op de planning, maar Microsoft heeft nu officieel aangegeven dat het project is gestopt. Sommige onderdelen zullen worden overgeheveld naar de reguliere Windows 10-ontwikkeling.

Microsoft verpakt de boodschap in een positief marketingverhaal dat is weggestopt in een blog naar aanleiding van de release van de 21H1 update van Windows 10, ontdekte ZDNet. John Cable -vice-president Program Management, Windows Servicing and Delivery zegt in de blog dat Windows 10X bedoeld was voor een subset van alle klanten, maar dat de technologie in Windows 10X heel nuttig kan zijn voor veel meer klanten dan aanvankelijk gedacht. Daarom is besloten die eigenschappen in te bouwen in andere delen van Windows en producten.

Dat is in sommige gevallen al gebeurd. Zo bevat de huidige kern van Windows die beschikbaar is in Windows Insider preview builds al de app-containertechnologie in de Microsoft Defender Application Guard die aanvankelijk is ontwikkeld voor Windows 10X. Ook is er een modern virtueel toetsenbord toegevoegd dat uit die ontwikkeling komt, met onder meer verbeterde omvang van de toetsen, kleuren, geluiden en animaties.

De realiteit is dat Microsoft erg heeft geworsteld met de positie van Windows 10X. Aanvankelijk zou het een besturingssysteem worden voor nieuwe type hardware met een dual screen. Daarna werd het een algemener besturingssysteem dat ook op reguliere laptops zou kunnen draaien en op 2-in1 (laptop-tablet)-apparatuur. Het was in ieder geval niet bedoeld voor reguliere pc's.

Exit webfocus

Nu alleen een aantal technologieën worden overgeheveld naar het reguliere Windows-programma blijft er in ieder geval niets over van het aanvankelijk idee dat Windows 10X een 'lichtgewicht' besturingssysteem zou worden, met een ultrakorte updatetijd, dat vooral zou werken met webgebaseerde apps, net als ChromeOS.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.