Innovatie & Strategie

Personal Tech
ARM-chip Microsoft

Microsoft brengt ARM-maatwerk in Surface Pro X

Zoals verwacht: Surface met ARM-chip, én AI-acceleratorchip, in Microsoft-maatwerk. Plus dubbelscherms Surface Neo.

© Microsoft
2 oktober 2019

Zoals verwacht: Surface met ARM-chip, én AI-acceleratorchip, in Microsoft-maatwerk. Plus dubbelscherms Surface Neo.

Naast de nieuwe Surface Laptop 3 en de Surface Pro 7 onthult Microsoft een uitvoering van zijn Surface-tablet met een ARM-processor. Die chip is een door Microsoft zelf ontworpen afgeleide van Qualcomms Snapdragon, mét een AI-accelerator ingebouwd. Topman Panos Panay benadrukt de energiezuinigheid, mede in combinatie met visuele beeldherkenning op basis van AI. Plus een eerste blik op de opvouwbare Surface Neo.

Fabrikant Microsoft legt uit dat de eigen ARM-processor in de Surface Pro X drie keer de performance-per-Watt haalt dan wat de Surface Pro 6 weet te halen. Laatstgenoemde is met ingang van vandaag (woensdag 2 oktober) de vorige generatie van die Microsoft-tablet. De in de Pro X gebruikte ARM-processor is door Microsoft en ARM-chipreus Qualcomm samen ontwikkeld. Daarbij is niet alleen het CPU-gedeelte op maat gemaakt, maar hebben de twee ook het GPU-deel aangepast.

AI Inside

Verder heeft Microsofts nieuwe ARM-tablet een AI-accelerator ingebouwd. Eerder heeft de Windows- en Surface-maker zijn licentie op het ARM-chipontwerp al benut om een eigen processor te ontwikkelen voor in IoT-apparatuur. Die speciale controllerchip (micro-controller unit, MCU) is voor minieme computers die dan niet een uitgeklede variant van Windows draaien, maar een door Microsoft gemaakte Linux-variant. Dit productaanbod is gekoppeld aan Azure-clouddiensten van Microsoft.

De Surface Pro X komt begin november uit, enkele weken na de beschikbaarheid van de Surface Laptop 3 (in 13 en 15 inch modellen) en de Surface Pro 7. Voorbestellen kan vanaf nu.

Dubbelscherms tablet

Tot slot showt chief product officer Panay een blik op de toekomst van de Surface-reeks. Het gaat om een product dat nog niet gereed is, maar wat komend jaar uit moet komen. Microsoft sprak in de presentatie van "het volgende holiday season", maar doelt daarmee dus niet op kerstmis dit jaar. Het bedrijf wil fans laten zien waar het heen gaat met zijn 2-in-1 apparaten, en het wil developers meekrijgen. Het getoonde prototype is de lang verwachte dubbelscherms tablet, waar Microsoft achter de schermen al geruime tijd aan werkt; voor hardware en software.

Deze nieuwe tablet heet Surface Neo, bestaat twee 9 inch schermen, heeft een Intel-processor, en een magnetisch aanklikbaar halfscherms toetsenbord. Het keyboard klapt op het onderste scherm en laat de bovenste helft daarvan over voor een touch-bar, die meer ruimte biedt dan Apple's omstreden MacBook-aanraakbalk. Microsofts opvouwbare device draait een nieuwe Windows-variant: Windows 10 X. Het moet volgend kerstseizoen op de markt komen, wat dus níet dit jaar nog is maar eind 2020.

dubbelscherms tablet

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.