Innovatie & Strategie

Personal Tech
X1 Fold

Lenovo presenteert Fold ‘met ThinkPad-kwaliteit’

Vouwbare X1-laptop zónder kreukels doorstaat duurtests.

© Lenovo
29 september 2020

Vouwbare X1-laptop zónder kreukels doorstaat duurtests.

Lenovo brengt twee nieuwe laptops in zijn ThinkPad-serie uit: één superdun en één vouwbaar. De X1 Nano en de X1 Fold. “Het is een evolutie van de X1-familie, die wij als revolutie zien”, aldus topman Christian Teismann. In de pre-briefing benadrukt de fabrikant de robuustheid van de apparaten met extra aandacht voor het vouwbare scherm en het hele scharniermechanisme erachter.

De ThinkPad X1 Nano die Lenovo nu presenteert, is een 13 inch laptop die voor meer werkruimte is voorzien van een 2k-scherm met 16:10-beeldverhouding. Deze laptop weegt nog geen kilo, is “de lichtste en dunste ThinkPad ooit” en is 5G-enabled. Daarnaast is dit apparaat voorzien van WiFi6, vier speakers en 4 microfoons waarmee zowel 360-graden omgevingsgeluid valt op te vangen als ook aan slimme noise-cancellingen valt te doen.

Schermzaak

Lenovo benadrukt het debuut van Intels elfde generatie Core-processor (codenaam Tiger Lake), waarmee een “significant hoger prestatieniveau” valt te behalen. In de voorbeschouwing voor de pers werden geen benchmarkresultaten of percentages voor de geclaimde prestatieverbetering genoemd. Wel werd het vermogen aangestipt om externe 4k-schermen aan te sturen, wat op het conto staat van Intels ingebouwde grafische chiparchitectuur.

Tegelijk met de Nano onthult Lenovo de ThinkPad X1 Fold: een laptop met opvouwbaar touch-scherm. Deze laptop (met optioneel 5G) van minder dan een kilo meet ook 13 inch maar is dubbel te vouwen. Daarbij is het apparaat - in tegenstelling tot Microsofts aankomende Surface Neo-tablet - voorzien van één scherm, wat dus middenop dubbelvouwt. Bij het vouwen duikt rechtsonder een Windows-tool op om de gewenste app/schermverdeling te bepalen; splitscreen of uitbreiden naar volledig scherm.

Gebruiksmodi

Eerstgenoemde kan dan optie kan dan bijvoorbeeld een videovergadering op de bovenste helft tonen, en een notitie-app op de onderste helft. Of met apps ‘gekanteld’ valt de laptop in boekopstelling te gebruiken. Lenovo biedt ook een digitale pen voor het maken van notities.

Voor meer traditioneel laptopgebruik is er een on-screen toetsenbord mogelijk, maar ook een dun BlueTooth-toetsenbord wat magnetisch op de onderste schermhelft vastklikt. Dit keyboard past precies tussen de schermhelften van de X1 Fold als die is dichtgeklapt, en laadt dan op. Vier uur oplaadtijd levert 8 uur gebruikstijd op voor deze draadloze accessoire.

Samsungs debakel

De diverse Lenovo-topmanagers noemen in de presentatie van de Fold de gelijknamige smartphone van Samsung niet, maar wel stippen wel schermeigenschappen aan die contrasteren met de blamage van Samsungs vouwbare Galaxy-toestel. Zo wordt herhaaldelijk gesteld dat het scherm geen kreukel (of kreukelzone) heeft, dat het scharnier plus chassis goed zijn afgesloten, en dat in volledig uitgevouwen toestand het vouwbare scherm wordt strak getrokken.

Dit zijn impliciet allemaal verwijzingen naar problemen waar Samsungs gebrekkige Fold-foon vorig jaar tegenaan is gelopen. Lenovo heeft toen ook alvast een voorproefje gegeven van zijn vouwbare laptop, die nu volgens plan uitkomt. Verder benadrukt de pc-fabrikant dat de X1 Fold alle reguliere kwaliteits- en duurtests voor de robuuste ThinkPad-lijn doorstaat. Plus nog nieuwe tests voor het innovatieve scherm van LG, waaronder minimaal dertigduizend keer vouwen.

Vijf jaar ontwerpwerk

Technisch topman Kevin Beck belicht de diverse lagen waaruit het innovatieve ontwerp van de Fold is opgebouwd. Daaronder vijf lagen voor het scherm, waarvan slechts één het eigenlijke OLED-scherm is. De overige vier zijn ter bescherming, en ter voorkoming van voelbare en zichtbare kreukels. Daarachter zit nog een speciale laag van koolstofvezel die voor schermstevigheid zorgt, in alle uitklapstanden van deze laptop.

Lenovo’s ingenieurs hebben hier de afgelopen vijf jaar aan gewerkt. Daarbij is ook gekeken naar de Japanse houtbewerkingskunst Yosegi om te komen tot de dunste koeling ooit, aldus Beck. Hij noemt nog de ingebouwde heat spreader die bij vasthouden in ‘boekvorm’ handen beschermt tegen hittezones.

Prijskaartje

De Fold is nu alvast te bestellen (pre-order), was de mededeling in de pre-briefing. In reactie op vragen van AG Connect laat Lenovo weten dat de vouwbare ThinkPad “vanaf vandaag beschikbaar is”, voor een vanaf-prijs van 4049 euro. De X1 Nano zal vanaf januari komend jaar beschikbaar zijn, de prijzen voor deze dunne laptop worden later pas bekend gemaakt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.