Development

Personal Tech
Galaxy Fold

Volop designfouten in Galaxy Fold, showt autopsie

Samsungs vouwbare smartphone blijkt van binnen diverse zwakke plekken te hebben.

© iFixit
25 april 2019

Samsungs vouwbare smartphone blijkt van binnen diverse zwakke plekken te hebben.

Samsung heeft de release van zijn Galaxy Fold plots opgeschort, in reactie op uitvallende schermen van de vouwbare smartphone. Enkele toestellen waren al verstrekt aan reviewers, die na enkele dagen van gewoon gebruik zaten met kapotte hardware. Terwijl Samsung de reviewexemplaren gauw weer heeft teruggevorderd, blijkt uit een ontleding door iFixit dat de hardware van de Fold op meerdere punten kwetsbaar is.

Reparatiebedrijf iFixit heeft de handen weten te leggen op een Galaxy Fold van Samsung. Na een uitgebreide ontleding van het toestel komt iFixit tot harde conclusies. Het design van de Fold schiet op meerdere punten te kort. Zo blijken er intern diverse fouten te zijn gemaakt die resulteren in kwetsbare plekken voor de hardware.

Rapportcijfer: 2

Samsungs vouwbare smartphone is in de praktijk al onderuit gegaan. Het toestel is gevoelig voor schermuitval, wat mogelijk kan liggen aan het scharnier in de innovatieve 'opvouw-smartphone'. In eerste instantie leek het kapot gaan van het vouwbare scherm veroorzaakt door reviewers zelf: sommigen hadden namelijk een beschermende plastic laag losgehaald. Zij dachten - ten onrechte - dat dit slechts een verwijderbaar afdeklaagje was, zoals normaal op smartphones zit vanuit de fabriek.

Enkele andere reviewers hadden echter de bovenlaag van het OLED-scherm niet losgepeuterd en kregen toch te maken met een deels uitvallende scherm. Samsung onderzoekt de zaak nu, maar iFixit heeft alvast het inwendige van de Fold-smartphone blootgelegd en geanalyseerd. Het oordeel is niet mild: de vouwbare phone krijgt een 2 als rapportcijfer.

'Kostbare reparatie'

Het OLED-scherm van het toestel is fragiel en is nauwelijks beschermd, merkt het reparatiebedrijf op. "Dit betekent vrijwel zeker dat je over niet al te lange tijd het scherm zult moeten vervangen, een kostbare reparatie", stelt iFixit in zijn 'autopsierapport'. Verder is het mechaniek in de 'vouwlijn' waarschijnlijk gevoelig voor slijtage wat dan toenemende druk oplevert voor het scharnier en het scherm. Wat dan weer leidt tot een vervangingsoperatie van die (vastgelijmde) componenten.

"Het leven van onze Fold was als dat van een vlinder: tragisch kort", schrijft iFixit. "En net als een vlinder is dit ding alarmerend fragiel. Hopelijk kan het zich ontpoppen in iets wat robuuster is om 'de voorruit van het noodlot' te vermijden. Misschien dat Samsung met zijn extra tijd [door het uitstel van de release - red.] wat meer versteviging kan toevoegen en wat bescherming tegen ingress." Laatstgenoemde slaat op de door iFixit geconstateerde spleet bij de rug van het vouwbare toestel, waarlangs vuil kan binnenkomen om scherm en toestel te 'saboteren'.

Een enkele reviewer heeft ondanks de 'recall' van Samsung toch een recensie van de Galaxy Fold gemaakt:

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.