Management

Infrastructuur
EZK-staatssecretaris Keijzer

Kabinet overweegt datacentra tot vitale infrastructuur te rekenen

Top 4 datacentra al beschermd na goedkeuring wetsvoorstel Wozt.

Mona Keijzer © Rijksoverheid
22 januari 2020

Top 4 datacentra al beschermd na goedkeuring wetsvoorstel Wozt.

Het kabinet wil nader onderzoek doen naar de vraag of de Nederlandse datacentra onderdeel moeten worden van de vitale infrastructuur.

Staatssecretaris Mona Keijzer meldt dat in antwoord op Kamervragen van CDA-parlementariër Joba van den Berg. De aanleiding voor de vragen waren berichten over de toenemende invloed van Amerikaanse bedrijven op Nederlandse datacentra. Door recente overnames krijgen steeds meer datacentra een Amerikaanse eigenaar.

Overigens vallen de grootste datacentra wel al onder het Wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie (Wozt), benadrukt Keijzer. Mogelijke overnames van deze datacentra moeten daardoor een goedkeuring krijgen van de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Voor de regeling wordt als maat voor de grootte van een datacentrum het stroomverbruik genomen. Daarvoor geldt nu een ondergrens van 40 MW. Op dit moment valt daardoor de top 4 datacentra in Nederland onder dit Wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie. De staatssecretaris geeft aan dat daarin dus mogelijk verandering komt wanneer gepland onderzoek daar aanleiding toe geeft.

Dat wetsvoorstel Wozt ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer. DINL - de brancheorganisatie voor de digitale infrastructuur - toonde zich eerder deze maand kritisch over de effectiviteit en de uitvoerbaarheid van deze wet in wording.

Lees meer over
1
Reacties
E. Busscher 22 januari 2020 13:32

Erg bezwaarlijk dat men nu pas wakker wordt en zich realiseert dat men de controle is kwijtgeraakt. Het is juist cruciaal van belang dat je zelf in-control blijft!
Ik ben benieuwd wat men dan uiteindelijk onder "kritieke" infrastructuur wil laten vallen.
Dat er zo laat gereageerd wordt door de minister getuigd maar weer eens dat er eerst iets "ergs" moet gebeuren voordat men zich realiseert dat de controle uit hun vingers glipt.
De verwachtte bescherming van de overheid is ver te zoeken en ik verwacht ook niet dat dit in deze kabinets periode beter wordt.
p.s. 'k Ben heel erg benieuwd welk bestluit de regering over ASML neemt. Mijn mening is.....je hebt goud in handen, dat laat je toch nooit wegglijden! Produceer alle chips hier in Nederland en bescherm de kennis optimaal. Over kritische infrastructuur gesproken, dit zou er ook onder moeten vallen.
Maar ik vrees dat ik al weet hoe het zal verlopen......zucht...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.