Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid wil meer zeggenschap over overnames telecombedrijven

Het kabinet wil meer kunnen doen om telecombedrijven te beschermen tegen overnames door kwaadwillenden. De bedoeling is dat overnames in de telecomsector verboden of teruggedraaid kunnen worden als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Dergelijke regels moeten ook gaan gelden voor grote Nederlandse hostingdiensten.
Mona Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De bedoeling is dat aanbieders van internet en telefonie met meer dan 100.000 Nederlandse gebruikers, Nederlandse hostingdiensten met meer dan 400.000 domeinnamen, internetknooppunten met ruim 300 autonome aangesloten systemen en datacentra met een elektrisch vermogen van meer dan 40 megawatt onder de Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie (WOZT) gaan vallen.

"Als internet, dataverkeer of telefonie uitvalt of onbetrouwbaar wordt, leidt dat tot onrust en economische schade", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in de aankondiging van de start van de consultatie voor het besluit. "Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt wordt als onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven deze Nederlandse partijen willen overnemen."

De bedoeling is dat partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen over willen nemen, dit voortaan vooraf moeten melden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Continuïteit telecominfrastructuur waarborgen

De drempels uit het voorstel gelden niet alleen voor landelijke partijen. "We beschermen ook meer regionale aanbieders die bijvoorbeeld Twente, het Westland en Zeeland van internet voorzien", aldus Keijzer.

Daarnaast vallen dus bedrijven die vitale voorzieningen als internetknooppunten en datacentra aanbieden onder de voorgestelde regels. Daar is voor gekozen omdat de bedrijven van belang zijn voor de continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en telecominfrastructuur. 

Overigens worden de drempels voor de nieuwe regels snel gehaald. Een telecombedrijf moet minimaal 100.000 Nederlandse gebruikers hebben, maar komt daar door de rekenwijze van de overheid snel aan. Bij vast internet wordt bijvoorbeeld uitgegaan van twee consumenten of acht zakelijke gebruikers per aansluiting. De drempels voor datacentra en hostingpartijen komen neer op een marktaandeel van ongeveer 6 procent. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in