Overslaan en naar de inhoud gaan

Keijzer: Techreuzen aan banden

Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) komt daarom met drie maatregelen om te kunnen ingrijpen.
Mona Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

“Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie'', aldus Keijzer. ''Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google.''

Keijzer wil een scherper toezicht op digitale platforms, schrijft ze in haar beleidsbrief aan de Tweede Kamer. De verantwoordelijke toezichthouder moet de bevoegdheid krijgen om in te grijpen als een platform een positie dreigt te krijgen waar ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen. Ook wil ze een passende toepassing van mededingingsregels, zodat digitale platforms niet zomaar toekomstige concurrenten, zoals kleine start-ups, kunnen opkopen.

Vooraf ingrijpen

De maatregel om toezichthouders bevoegdheid tot ingrijpen te geven, moet juist vooraf (ex-ante) ingrijpen mogelijk maken. "Er kunnen dan bijvoorbeeld verplichtingen worden opgelegd om meer data te delen met andere bedrijven of een platform kan worden gedwongen om te stoppen met het manipuleren van zoekresultaten." De maatregel om toepassing van mededingingsregels aan te passen, dient om bijvoorbeeld de rol van data mee te wegen bij beoordeling van concurrentievraagstukken bij platforms.

De maatregel om veelbelovende start-ups niet zomaar te laten opslokken, betreft het breder trekken van 'waarde' bij een overname. Normaliter wordt de omzet genomen als maatstaf, waarbij overschrijding van bepaalde waarden een overname kan blokkeren. "Zo kwam enkele jaren geleden zelfs de fusie tussen WhatsApp en Facebook niet boven de fusiedrempel uit", aldus het nieuwsbericht van EZ. Bewindsvrouw Keijzer stelt voor om naast omzet ook rekening te houden met de overnamewaarde.

Op Europees niveau

De staatssecretaris wil deze drie maatregelen op Europees niveau laten nemen. Dit omdat grote digitale platforms binnen de hele EU actief zijn, waardoor een effectieve aanpak niet per land valt te realiseren. "De staatssecretaris is hierover al in gesprek met andere lidstaten en bepleit deze aanpassingen eveneens in Brussel. De nieuwe Europese Commissie gaat na mei 2019 een belangrijke rol spelen in het verwezenlijken van haar ambities", aldus EZ.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in