Overslaan en naar de inhoud gaan

'Amerikanen maken dienst uit in Nederlandse datacentra'

De Amerikaanse greep op Nederlandse datacentra groeit door een aantal recente overnames. Daarmee kan de Amerikaanse overheid bij gegevens van burgers en bedrijven doordat de Amerikaanse Cloud Act Amerikaanse bedrijven kan dwingen tot inzage. De Nederlandse overheid zou hier tegen in het geweer moeten komen, stellen experts in het Financieele Dagblad.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Door de overnames van Interxion, TCN, het AMS 1 datacenter van Switch Datacenters, Evoswitch en Vancis - allemaal in de afgelopen twee jaar - is een belangrijk deel van de Nederlandse data-infrastructuur in handen gekomen van Amerikaanse eigenaren. Bijvoorbeeld in de regio Amsterdam - de belangrijkste datacenterhub van Nederland - zijn nog maar twee echt Nederlandse datacentra over, namelijk de relatief kleine spelers Dataplace en Atom86, blijkt uit een analyse van FD.nl. Vooral de Amerikaanse multinationals Digital Realty en Equinix zijn nu de belangrijkste bedrijven in deze regio.

De zakenkrant haalt verschillende deskundigen aan die zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Zo vindt Michiel Steltman, directeur van de brancheorganisatie voor de Nederlandse data-infrastructuur DINL, het vreemd dat de overheid wel het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX als kritieke infrastructuur ziet, maar de datacentra niet. Dan gaat het met name over de vraag hoeveel macht de Amerikaanse overheid heeft over gegevens die op servers bij Amerikaanse bedrijven staan opgeslagen.

Wie bespioneert wie?

IT-ondernemer Cint Kortmann - onder meer  CEO en oprichter van de Nederlandse startup Quant Base - verbaast zich er over dat de Nederlandse overheid zich zorgen maakt over mogelijke spionage door het Chinese Huawei wanneer dit bedrijf de kern van de Nederlandse mobiele netwerken levert, maar zich niet bekommert om de Amerikanen die het aanbrengen van achterdeurtjes bij de producten van hun bedrijven nota bene in de wet heeft vastgelegd. Het gaat daarbij om de Cloud Act die in 2018 van kracht werd en de Amerikaanse overheid in staat stelt wereldwijd inzicht te eisen in de data van Amerikaanse bedrijven.

Equinix bestrijdt overigens die aanname. Benelux-directeur Michiel Eielts stelt dat de Nederlandse entiteiten en medewerkers gehouden zijn aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Het is onduidelijk of de Amerikaanse overheid toch zijn zin kan krijgen in geval van conflicterende wetgeving.

UPDATE: Naar aanleiding van de reactie van de managing director van Switch DataCenter Group (zie oa hieronder) is de tekst aangepast. Equinix heeft slechts één van de datacentra van Switch overgenomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in