Management

Branche
DINL

Telecomsector kritisch op kabinetsplannen tegen ongewenste overnames

Stichting DINL vreest voor negatieve financiële gevolgen

Michiel Steltman © DINL
3 januari 2020

Stichting DINL vreest voor negatieve financiële gevolgen

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is kritisch op de plannen van het kabinet om overnames in de telecomsector vooraf te toetsen en mogelijk tegen te houden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil deals kunnen blokkeren als deze voor het landsbelang te risicovol zijn.

DINL-directeur Michiel Steltman meldt in een reactie op het wetsvoorstel dat hij de zorgen die bij de politiek en overheid leven begrijpt. Toch vindt de voorgestelde Wet Ongewenste zeggenschap telecommunicatie niet de juiste oplossing. De stichting vraagt zich af of het voorstel de risico’s voor openbare orde en veiligheid echt zal verkleinen en vreest voor een negatieve impact op het bedrijfsleven, omdat er teveel onduidelijkheid is over de criteria die het ministerie wil hanteren.

Onduidelijkheden

Ook is DINL kritisch over de uitvoerbaarheid van de wet. Er moeten volgens DINL bij een overname -als de wet wordt aangenomen- transacties en beheerscontracten worden beoordeeld. “De voorbereiding en informatieplicht ligt bij de bedrijven en de minister kan twee tot acht maanden de tijd nemen voor besluiten. De bedrijven weten al die tijd niet waar ze aan toe zijn.”

Onzekerheid

DINL denkt dat het wetsvoorstel een negatieve impact heeft op financiële mogelijkheden voor bedrijven in de sector. “Het maakt onze internationaal opererende aanbieders van digitale infrastructuur een stuk minder aantrekkelijk voor investeerders, die in deze snelle markten niet zitten te wachten op langdurige onzekerheid. En risico lopen op schade aan hun reputatie, mocht een overname op onduidelijke gronden worden geblokkeerd.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Ruud Schmeitz 03 januari 2020 16:57

Dus alleen maar oog voor de "financiële mogelijkheden voor bedrijven in de sector" ?

Waar dat toe kan leiden wordt duidelijk beschreven in dit artikel over het morele verval bij Google :
"I Was Google’s Head of International Relations. Here’s Why I Left."
https://wt.social/post/news-about-the-internet/q536acs5260106179295

Ik heb het artikel gevonden via het nieuwe , door Wikipedia mede-oprichter Jimmy Wales opgerichte sociale netwerk https://WT.Social .

Het oorspronkelijke artikel staat hier :
https://medium.com/@rossformaine/i-was-googles-head-of-international-re…

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.