Overslaan en naar de inhoud gaan

Telecomsector kritisch op kabinetsplannen tegen ongewenste overnames

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is kritisch op de plannen van het kabinet om overnames in de telecomsector vooraf te toetsen en mogelijk tegen te houden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil deals kunnen blokkeren als deze voor het landsbelang te risicovol zijn.
Michiel Steltman
© DINL
DINL

DINL-directeur Michiel Steltman meldt in een reactie op het wetsvoorstel dat hij de zorgen die bij de politiek en overheid leven begrijpt. Toch vindt de voorgestelde Wet Ongewenste zeggenschap telecommunicatie niet de juiste oplossing. De stichting vraagt zich af of het voorstel de risico’s voor openbare orde en veiligheid echt zal verkleinen en vreest voor een negatieve impact op het bedrijfsleven, omdat er teveel onduidelijkheid is over de criteria die het ministerie wil hanteren.

Onduidelijkheden

Ook is DINL kritisch over de uitvoerbaarheid van de wet. Er moeten volgens DINL bij een overname -als de wet wordt aangenomen- transacties en beheerscontracten worden beoordeeld. “De voorbereiding en informatieplicht ligt bij de bedrijven en de minister kan twee tot acht maanden de tijd nemen voor besluiten. De bedrijven weten al die tijd niet waar ze aan toe zijn.”

Onzekerheid

DINL denkt dat het wetsvoorstel een negatieve impact heeft op financiële mogelijkheden voor bedrijven in de sector. “Het maakt onze internationaal opererende aanbieders van digitale infrastructuur een stuk minder aantrekkelijk voor investeerders, die in deze snelle markten niet zitten te wachten op langdurige onzekerheid. En risico lopen op schade aan hun reputatie, mocht een overname op onduidelijke gronden worden geblokkeerd.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in