Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 en VVD willen onderzoek naar kwantumtechnologie en security

D66 en VVD willen dat het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken hoe een doorbraak van kwantumtechnologie onze digitale veiligheid kan bedreigen. Daartoe verzoeken de partijen in Kamervragen.
kwantumcomputer
© Shutterstock
Shutterstock

Kamerleden Lisa van Ginneken, Hind Dekker-Abdulaziz (beiden D66) en Queeny Rajkowski (VVD) hebben minister Yeṣilgöz-Zegerius naar aanleiding van eerdere antwoorden op Kamervragen onder meer gevraagd het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor inlichtingen-en veiligheidsdiensten verder uit te breiden. In dit onderzoek wordt onder meer gekeken naar voordelen en nadelen bij het aftappen van Whatsapp en Signal.

De Kamerleden willen dat ook de impact van kwantumtechnologie op de digitale veiligheid wordt meegenomen, omdat hiermee in de nabije toekomst mogelijk versleutelde communicatie kan worden gekraakt. D66 en VVD geven aan dat het kwantumproof maken van communicatie en netwerken een urgente uitdaging is die nu moet worden aangepakt en willen weten of de minister het hiermee eens is.

Wetmatigheid

De minister is ook gevraagd welk wetsartikel als basis dient voor een eventuele interceptie van versleutelde communicatie via OTT-diensten als een nieuwe bevoegdheid voor de inlichtingen-en veiligheidsdiensten.

Voor het veilig versturen en opslaan van gegevens wordt al heel lang cryptografie gebruikt. De gegevens worden onleesbaar gemaakt door bewerking met behulp van een encryptiesleutel. Alleen met de juiste sleutel kunnen de gegevens daarna weer leesbaar worden gemaakt. Is die sleutel niet beschikbaar, dan kunnen de gegevens alleen nog leesbaar worden gemaakt door met heel veel computerkracht de encryptie te 'kraken'.

De beste huidige encryptie is, met de krachtigste computers die nu beschikbaar zijn, praktisch niet te verbreken. Dat verandert voor een deel van de huidige cryptografie misschien wanneer in de nabije toekomst kwantumcomputers beschikbaar komen met een veel hogere rekencapaciteit. Gegevens die nu nog als veilig worden beschouwd, kunnen dan in theorie plots relatief eenvoudig leesbaar worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in