Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 stelt Kamervragen over illegaal aftappen

Kamerleden Alexander Pechtold en Wassila Hachchi - beiden D66 - dienden de vragen gisteren in. Onlangs werd bekend dat de MIVD gesprekken tussen advocaten en militairen in missiegebieden had afgeluisterd.
Alexander Pechthold
© D66
D66

Pechtold en Hachchi benadrukken dat dit volgens de rechter illegaal is en vragen of de minister hiervan ook op de hoogte is. Het tweetal vraagt naar een aantal specifieke gevallen en vraagt Hennis hierop te reageren. Verder willen de D66-Kamerleden weten wanneer de minister van Defensie van plan is om de aangekondigde beleidswijziging in te voeren dat er bij het aftappen van advocaten een onafhankelijke toets plaatsvindt.

Vooraf toetsen

Ook vragen zij Hennis of zij bereid is deze onafhankelijke toetsing zodanig in te richten dat deze plaatsvindt voordat een advocaat ook daadwerkelijk wordt getapt, in plaats van toetsing achteraf. Hennis moet ook antwoord geven op de vraag of ze bereid is om, tot het moment dat er een onafhankelijke toetsing is, advocaten niet meer af te luisteren.

Tot slot willen Pechtold en Hachchi weten hoe vaak de MIVD advocaten afluistert, aangezien de MIVD zelf bestrijdt dat het ‘te pas en te onpas’ advocaten afluistert. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in