Management

Security
dreigende vinger

Kwantumcomputer bedreigt straks encryptie: kom nu in actie

Veel gegevens die nu worden versleuteld, zijn straks waarschijnlijk niet meer veilig.

© Shutterstock Fatal Sweets
15 september 2021

Voor het veilig versturen en opslaan van gegevens gebruiken we al decennialang cryptografie. De gegevens worden onleesbaar gemaakt door bewerking met behulp van een encryptiesleutel. Alleen met de juiste sleutel kunnen de gegevens daarna weer leesbaar gemaakt worden. Is die sleutel niet beschikbaar, is er de mogelijkheid met heel veel computerkracht de encryptie te 'kraken'. De huidige encryptie is met de krachtigste computers die nu beschikbaar zijn, praktisch niet te verbreken. Dat verandert voor een deel van de huidige cryptografie wanneer er over misschien in de nabije toekomst kwantumcomputers komen die hier wel toe in staat zijn.

"Heel veel van de gegevens die we versturen, worden al opgeslagen zonder dat we dat weten, bij grote techbedrijven en overheden. Iedereen verzamelt data", waarschuwt Maran van Heesch, Quantum Security specialist bij TNO. Wellicht zijn die gegevens nù goed beveiligd, maar die encryptie is straks waarschijnlijk efficiënt te kraken met een kwantumcomputer.

In tegenstelling tot gegevens die in eigen beheer zijn opgeslagen, zijn deze 'geoogste' data later niet meer van betere beveiliging te voorzien. "Zijn de gegevens die je nù verstuurt, over 10 jaar nog steeds heel waardevol, is het belangrijk om nù in actie te komen." Zelfs nu er nog geen gestandaardiseerde oplossingen en implementaties zijn, is wel mogelijk gebruik te maken van zogeheten 'combiners'. Die combineren nog niet volledig volwassen postkwantumcrypto-technologie met robuuste huidige technologie.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!