Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM-Macs krijgen betere virtualisatie voor non-Mac x86-apps

Virtualisatie van andere besturingssystemen - en daarvoor gemaakte apps - op Mac-computers met Apples ARM-processors krijgt een belangrijke oppepper, van Oracle. De gratis VirtualBox-virtualisatiesoftware van die leverancier heeft na vier jaar weer een grote release gekregen en die is ook uit voor Macs met Apples zelfontworpen ARM-chips. Daarnaast brengt VirtualBox 7.0 betere ondersteuning voor Windows 11, op systemen met x86-processors.
ARM-Macs, M1-processor
© Apple
Apple

De ondersteuning voor Macs met zogeheten Apple Silicon is momenteel nog erg in bèta en dus niet bedoeld voor gebruik in productie. Gebruikers krijgen maar liefst drie achtereenvolgende waarschuwingen voorgeschoteld, schrijft Ars Technica. De nu beschikbare Developer Preview van VirtualBox 7.0 is uitgeprobeerd op een MacBook Air met M2-processor.

Geen gewoon Windows

Net als bij concurrenten VMware en Parallels kan deze virtualisatiesoftware op Macs niet het reguliere Windows draaien. Op Macs met Intel-processors kon dat wel, omdat de reguliere uitvoering van Windows is gemaakt voor de x86-chiparchitectuur die Intel maar ook AMD gebruiken voor hun chips. Op ARM-Macs zijn met virtualisatie ARM-uitvoeringen van besturingssystemen te draaien, zoals de moderne versies van macOS, diverse Linux-distributies maar ook de aparte ARM-variant van Windows.

Laatstgenoemde is officieel niet als losstaand product beschikbaar voor gewone gebruikers. Geruchten zijn een jaar geleden opgedoken dat Microsoft die Windows-uitvoering niet mag uitbrengen vanwege een overeenkomst met ARM-chipmaker Qualcomm. Gebruikers van moderne Macs kunnen via het Windows Insider-programma van Microsoft weliswaar testversies van Windows-voor-ARM verkrijgen, maar dat besturingssysteem is dan dus bètasoftware.

Rosetta 2 ook voor Linux-apps

Het gratis beschikbare VirtualBox brengt nu virtualisatiemogelijkheden naar Macs met de diverse M1- en M2-processors van Apple. Dankzij Apples uitbreiding van zijn code-vertaaltechnologie Rosetta2 kunnen x86-apps voor Linux ook draaien op gevirtualiseerde ARM-uitvoeringen van dat besturingssysteem. Dat kan met ingang van macOS Ventura, dat volgende week uitkomt.

Microsoft heeft in de ARM-variant van Windows 11 emulatie voor x86-apps ingebouwd, wat eerder al beloofd was voor Windows 10. Deze mogelijkheid om reguliere Windows-apps te draaien op ARM-Windows heeft echter wel impact op het prestatieniveau. Apples combinatie van eigen chips, macOS en Rosetta 2 heeft een slimme afstemming die er voor zorgt dat oudere Mac-apps (voor Intel-Macs dus) wél vlot draaien.

Eisen van Windows 11

De nieuwe release van VirtualBox brengt voor computers met x86-processors (zoals pc's en Macs van vóór Apples Intel-exit) ook interessante nieuwe mogelijkheden. Daaronder gemakkelijkere installatie en gebruik van Windows 11. Opvallend is dat daarbij de wat strikte systeemvereisten voor die opvolger van Windows 10 relatief simpel zijn af te vangen. Die hardwarevereisten waren doorgetrokken naar virtuele machines (VM's) waardoor Oracles virtualisatiesoftware buitenspel stond. Als oplossing waren er wel registeringrepen mogelijk, maar dat handwerk wordt nu weggenomen in VirtualBox 7.0.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in