Innovatie & Strategie

Windows
frustratie

Windows 11 treitert gebruikers van 'ondermaatse' pc's

Pc's die niet aan de vereisten tonen een watermerk op het scherm.

© Shutterstock Antonio Guillem
23 maart 2022

Pc's die niet aan de vereisten tonen een watermerk op het scherm.

Microsoft zet een nieuwe methode in om gebruikers van wat oudere pc's ervan te weerhouden toch Windows 11 te installeren. Er komt een watermerk in het scherm dat gebruikers er voortdurend aan herinnert dat de pc niet aan de minimumeisen voor Windows 11 voldoet.

Windows 11 heeft de minimumvereisten aan pc's flink opgeschroefd. Microsoft heeft dat vooral gedaan om het niveau van beveiliging te verbeteren. Daardoor moet de pc onder meer TPM2.0 en Secure Boot aan boord hebben, maar ook een redelijk recente CPU. Veel van de pc's die voor 2018 zijn aangeschaft voldoen daarom niet aan de voorwaarden van Windows 11, maar werken op zich vaak nog prima.

Wanneer geprobeerd wordt zo'n pc toch op te waarderen naar Windows 11 verhindert de installatieroutine dat het nieuwe besturingssysteem wordt geplaatst. Maar die blokkade is redelijk makkelijk te omzeilen. Microsoft waarschuwde al dat wie dat doet mogelijk in de toekomst wordt geweerd bij het installeren van updates van het besturingssysteem. Tot nog toe is het bij een dreigement gebleven.

Pesterijtje op komst

Maar Microsoft heeft als tussenoplossing wel een pesterijtje bedacht, zo blijkt uit Windows 11 build versie 2000.588 die nu in het Insider-testprogramma is vrijgegeven. Eerdere vingeroefeningen met dit 'watermerk' kwamen ook al voor al in vroeg-stadiumbuilds in februari. Onderin beeld verschijnt een permanente mededeling 'System requirements not met. Go to settings to learn more.' De melding verschijnt ook op pc's die wel voldoen aan de vereisten maar op welke de gebruiker Secure Boot of TPM is uitgeschakeld, door een onbedoelde actie of doordat de leverancier deze bij default heeft uitgeschakeld, zoals jarenlang is gebeurd.

De komst van dit 'watermerk' in het Windows 11-scherm heeft verder geen gevolgen voor de functionaliteit van het besturingssysteem. Het ligt in de lijn der verwachting dat de dit 'watermerk' de komende weken voor het eerst op pc's buiten het testprogramma gaat verschijnen. Het is mogelijk de mededeling uit te schakelen met een wijziging in de registry, maar dan moet de gebruiker wel goed weten wat te doen om schade te voorkomen.

3
Reacties
M. Commandeur 23 maart 2022 14:15

@Thijs: De huidige maatschappijvisie is inderdaad primair gericht op het verkopen van spullen. Ik noem dat een van de uitwassen van het Neoliberalisme.
Verschil tussen de auto (en andere slimme apparaten) en de computer is wel dat Linux niet gericht is op het verkopen van spullen en de veiligheid redelijk vergelijkbaar is, m.i. ook op door Windows 11 afgekeurde hardware.

Thijs Doorenbosch 23 maart 2022 13:33

@M. Commandeur: Het is de nieuwe wereld: Sonos dwingt ook klanten goede apparatuur af te schrijven omdat het bedrijf denkt leuke nieuwe functies te hebben, die de hardware niet aankan. Eerst harde dwang, die na groot protest van gebruikers is overgegaan in zachte maar aanhoudende dwang (de zeester/mossel-aanpak). Zo gaat het met alle apparatuur die straks 'slim' is. Wil je veilig blijven, breng je goede spullen dan maar na 2-3 jaar naar de milieustraat. Hoezo duurzaam?

M. Commandeur 23 maart 2022 13:22

Het is niet nodig om je te laten treiteren of nieuwe hardware te kopen: volg de link
'Pc's vaak rijp voor schroot als organisatie over wil naar Windows 11' met de reactie onderaan.
Wordt weer baas over je eigen apparaat/computer.
Je pikt het ook niet als Google of Apple je dwingt een nieuwe auto te kopen als je 'hardware' niet meer wordt ondersteund. Oeps.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.