Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ARM-pc van Microsoft moet developers overhalen

Windows draait al een tijdje op ARM-processors, maar het marktaandeel van die variant is klein. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid ARM-apps voor die Windows-variant. Microsoft wil daar verandering in brengen door developers nu een mini-pc met ARM-processor te bieden, plus een volledig ARM-native uitvoering van ontwikkelpakket Visual Studio. Net zoals Apple al heeft gedaan voor zijn overstap van Intel naar eigen ARM-chips.
ARM-processor, devkit, pc
© Microsoft
Microsoft

De kleine, platte ontwikkelcomputer is nu door Microsoft onthuld op zijn Build-conferentie. Daar heeft het softwarebedrijf concrete stappen onthuld voor een grotere ARM-toekomst voor Windows. Daaronder de voor ARM-systemen gemaakte uitvoering van Visual Studio 2022, waarvan een previewversie in de komende weken uitkomt. Die ontwikkelsoftware kan dan worden gedraaid op de Mac mini-achtige devkit die Microsoft nu ook heeft onthuld.

Prestatieprijs betalen

Microsofts ontwikkelpakket werkt al wel op ARM-computers, zoals diens eigen Surface Pro X-tablet. Dat betreft dan echter de reguliere uitvoering van Visual Studio die is gemaakt voor systemen met x64-processors (van Intel en AMD). De in Windows 11 ingebouwde emulatielaag laat x64-software ook draaien op ARM-hardware, maar dat kost wel wat prestatieniveau. Dat heeft Microsofts ambities voor Windows-on-ARM (WOA) in het verleden nogal gehinderd.

Krachtigere ARM-chips verkleinen de prestatieprijs die wordt betaald voor x64-emulatie op ARM, maar dan nog zijn er bepaalde functies die niet of niet goed werken, weet The Verge. Bovendien wil Microsoft ook echt ARM direct ondersteunen en software daar native op (laten) draaien. Te beginnen met zijn Visual Studio, waarmee ontwikkelaars dan hun eigen creaties ook ARM-native kunnen maken. Microsoft houdt het echter niet bij alleen Visual Studio: het heeft op Build een volledige keten aan developertools beloofd voor ARM.

Complete keten, ook voor cloud

Dit komende aanbod voor developers omvat naast volledige, volwaardige ARM-uitvoeringen van Visual Studio (2022 en de lichtere Code-variant) ook Visual C++, Modern .NET 6 en Java, het Classic .NET Framework, de Windows Terminal, plus nog Windows Subsystem for Linux en Windows Subsystem for Android. Met de twee laatstgenoemde Windows-onderdelen zijn respectievelijk Linux-toepassingen en Android-apps te draaien op Windows.

Om ontwikkelaars over te halen biedt Microsoft ze ook een krachtig ontwikkelplatform qua hardware. De op Build getoonde mini-pc heeft een Snapdragon-processor van ARM-reus Qualcomm ingebouwd. Net zoals bij zijn Surface-tablets met ARM-processor heeft Microsoft samen met die chipmaker een speciale chipvariant ontwikkeld voor deze eigen hardware. De Windows-maker is hiermee ook uit op een ARM-toekomst in de cloud. Windows-baas Panos Panay heeft op Build developers opgeroepen om cloud native AI-applicaties te maken, met de ARM-native tools die het bedrijf gaat bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in