Overslaan en naar de inhoud gaan

Talent achter Apples M1-chip werkt nu aan nieuwe Qualcomm-chip

Qualcomm brengt begin volgend jaar een laptopchip op de markt die de prestaties van Apples zelfontwikkelde paradepaardje M1 naar de kroon steekt. Qualcomms nieuwe topman Cristiano Amon heeft daar veel vertrouwen in na de overname van de startup van de mensen die Apple de belangrijkste ideeën voor de M1 aanleverden.
Christiano Amon
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Qualcomm lijfde begin dit jaar Nuvia in voor een bedrag van 1,4 miljard dollar. Het bedrijf was in 2019 opgezet door een aantal voormalig Apple-ingenieurs. Zij hebben de belangrijkste innovaties ontwikkeld waarmee Apple met zijn M1-chip een van de energiezuinigste ontwerpen in handen heeft. Hun afscheid van Apple had voor een belangrijk deel te maken met een verschil van inzicht over hoe verder te gaan, waarbij de oprichters van Nuvia de lat hoger wilden leggen met een nieuw ontwerp.

Apple is nog een rechtszaak begonnen tegen Nuvia, met als argument dat de oprichters belangrijke bedrijfsgeheimen hebben gestolen en bovendien andere Apple-talenten hebben overgehaald zich bij hen aan te sluiten.

Qualcomm aan de haal met de ideeën

Qualcomm bood de chipontwikkelaars wel de ruimte om verder te werken aan hun ideeën. Dat betekent voor het chipbedrijf een opmerkelijke wending in de strategie die tot nog toe nauw verbonden was met ARM en zich vooral richtte op de ontwikkeling van chips voor smartphones. Qualcomm zet nu deze nieuwe lijn met Nuvia-technologie in voor de ontwikkeling van een system-on-a-chip (SoC) voor laptops, zegt Amon in een interview met Reuters. De SoC heeft naast de nieuwe CPU ook een 5G-modem aan boord. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid voor andere chipfabrikanten om de technologie in licentie verder te ontwikkelen voor gebruik in datacenterapparatuur.

Amon benadrukt dat het geen afscheid betekent van ARM. Zijn bedrijf heeft gewoon behoefte aan een extreem zuinige chip. Op het moment dat ARM met een ontwerp komt dat beter is dan het bedrijf zelf kan ontwikkelen, is er altijd de optie om een licentie op het ARM-ontwerp te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in