Overslaan en naar de inhoud gaan

Intels antwoord op Apples M1 is er bijna, belooft Intel

Processorgigant Intel heeft op techbeurs Computex laten weten dat zijn twaalfde generatie Core i-chips (codenaam Alder Lake) in zicht is. Die architectuur voor x86/x64-processors bevat dan twee architecturen op één en dezelfde chip; de ene voor vermogen, de andere voor zuinigheid. Computerfabrikanten hebben al exemplaren in handen, verklaart Intel.
Intel-reclame, versus Apple M1
© Intel
Intel

De Alder Lake-processors zouden eigenlijk tegen het einde van dit kalenderjaar op de markt komen. De eerste lading zou dan bestemd zijn voor desktops. Intel heeft nu op techbeurs Computex echter gezegd dat er zowel desktops als laptops aan komen met die nieuwe chips. Over de exacte timing van de productrelease heeft de chipproducent nog geen verduidelijking gegeven.

Prestatiesprong en batterijbesparing

Ondertussen heeft Apple al zijn tweede ronde van Mac-computers uitgebracht met zijn zelfontworpen M1-processors. Die ARM-chips bevatten krachtige cores naast energiezuinige cores, waarbij het systeem bepaalt welke taken het toewijst aan welke rekencores. Dit gebeurt niet alleen op basis van prestatieniveau voor applicaties en systeemservices, maar ook met oog voor de responsiviteit van de Macs voor eindgebruikers.

Intel raakt in de loop van de komende anderhalf jaar Apple kwijt als afnemer van zijn processors op basis van de x86/x64-instructieset. Macs stappen over van 'Intel Inside' naar het eigen Apple Silicon. De eerste ARM-Macs hebben flinke sprongen in prestatieniveau én batterijduur gebracht. Na de eerste ronde met MacBook Air, kleine MacBook Pro en Mac mini is in de tweede ronde de desktopcomputer iMac gevolgd.

Intels openingstoespraak op de Taiwanese techbeurs Computex:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in