Overslaan en naar de inhoud gaan

'Volgende ARM-chip Apple komt al in juli'

Berichten doen de ronde dat Apple op zijn developersconferentie in juni niet alleen meer Macs met zijn eigen ARM-processors aankondigt, maar dat daar ook de M2-chips hun debuut kunnen maken. De verwachte tweede generatie van Apple's eigen ARM-ontwerp zouden in juli al geleverd gaan worden, aldus bronnen van een Japanse zakenkrant.
ARM-chips Apple
© Apple
Apple

De opvolger van de M1, die in november op de markt is gekomen, zou nu al in massaproductie zijn gegaan. Dat vertellen anonieme insiders aan Nikkei Asia, die daarbij bericht dat de M2 al in juli uitkomt. Apple zet met de volgende generatie van zijn zelfontworpen ontwerp op basis van de ARM-chiparchitectuur de volgende stap in zijn migratie weg van Intels x64-processors.

De komst van de M2 betreft leveringen, wat dus niet verkrijgbaarheid voor eindgebruikers en bedrijven betreft maar verscheping door chipfabrikant TSMC aan Mac-makende fabrieken voor Apple. Het streven zou zijn om de nieuwe ARM-chip gereed te hebben voor nieuwe MacBooks die na de zomervakantie gekocht kunnen worden. Officieel heeft Apple noch de M2 noch nieuwe laptopmodellen aangekondigd.

Twee jaar

Wel heeft CEO Tim Cook bij de onthulling van de eigen ARM-chips, in juni vorig jaar, gezegd dat deze overgang voor het Mac-platform twee jaar in beslag gaat nemen. In dat tijdsbestek stapt Apple af van Intel-chips in zijn laptops, desktops en workstations met macOS.

De eerste computers die over zijn gegaan van x64 naar ARM zijn de MacBook Air, de 13 inch MacBook Pro, en de Mac mini. Na die debuutlading is vorige week de all-in-one desktopcomputer iMac gevolgd, die vanaf mei wordt geleverd aan eindgebruikers. Ook de iPad Pro gebruikt nu de M1-chip, die technisch gezien een system-on-a-chip (SoC) is, compleet met diverse gespecialiseerde chipelementen, grafische core, plus het systeemgeheugen.

Grotere MacBook Pro?

De verwachte M2 zou debuteren in een MacBook, wat dan mogelijk de krachtigere 16 inch MacBook Pro is. Volgens de bronnen van Nikkei Asia zal de nieuwe processor daarna ook in andere Macs én andere Apple-apparaten dienst gaan doen. Apple's eigen ARM-ontwerp biedt in de M1-generatie al vooruitgang zowel wat prestatieniveau betreft als ook wat energiezuinigheid betreft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in