Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple twijfelt over Intel in nieuwe Mac Pro'

Apple zou nog twijfelen over het uitfaseren van Intel-processors in zijn Mac Pro-systemen. De volledige overgang naar de zelfontworpen M1-chips kan wat later komen voor deze workstations, aldus rondgaande berichten. Een kleinere Mac Pro met M1 zou in ontwikkeling zijn, naast nog een Intel-refresh van de huidige desktoptoren.
Mac Pro (2019-design)
© Apple
Apple

Apple heeft zichzelf vorig jaar een deadline opgelegd: binnen 2 jaar wil het de overstap van Intel-processors naar zelfontworpen ARM-chips hebben voltooid. De migratie van Macs is al ingezet: met de laptops MacBook Air en de 13 inch MacBook Pro, plus de consumentendesktop Mac mini. Die computers zijn eind vorig jaar uitgekomen met M1-chips van Apple. De 16 inch MacBook Pro, de iMac en de Mac Pro volgen nog.

Intel én M1

Over laatstgenoemde zou Apple echter twijfelen qua de timing voor het afstappen van Intel. De maker van Macs, iPads en iPhones zou nu een tweesporenbeleid hanteren voor de Mac Pro, meldt persbureau Bloomberg. Eerst komt het met een update voor het bestaande desktopmodel, in de nieuw ontworpen torenconfiguratie. Daarbij blijft Apple bij Intel voor de processors. Daarnaast werkt het voor het M1-debuut aan een nieuw ontwerp voor de behuizing, die dan zeker de helft kleiner zou zijn dan de huidige desktoptoren.

Na de aankondiging begin vorig jaar van de toen aankomende Intel-exit heeft Apple nog wel nieuwe Macs uitgebracht met processors van die fabrikant. CEO Tim Cook heeft dat in juni toegezegd: "We hebben nog enkele nieuwe Intel-based Macs in de pijplijn waar we heel enthousiast over zijn." Daarnaast heeft Cook verzekerd dat het Mac-besturingssysteem nog jaren updates krijgt voor systemen met Intel-processors.

iMac zonder onderkin

Verder weten de bronnen van Bloomberg nu te melden dat Apple het uiterlijk van de iMac geheel gaat herzien. De voorkant van deze all-in-one desktopcomputer wordt geheel en al scherm, dus de metalen onderkant (ook wel onderkin genoemd) wordt weggewerkt. Daarnaast wordt de kromming van de achterkant weer omgezet in een vlakke achterplaat, vergelijkbaar met wat vroegere iMac-modellen hadden. Dit zou het meest ingrijpende redesign voor de iMac zijn sinds 2012.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in