Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple spiegelt supersnelle Macs voor met M1-processor

Rondgaande geruchten nu bevestigd door Apple: debuut van eerste Macs met zelfontworpen ARM-processor. De zogeheten M1-chip brengt volgens de ontwerper supersnelheid voor Macs, waarbij dat vermogen zónder luidruchtige koeling komt. De 8-core processor zou met zijn 4 energiezuinige cores al het prestatieniveau van de huidige MacBook Air (met Intel-processor) evenaren, voor een kwart van het energieverbruik.
Apple-laptop met 'ARM inside'
© Apple
Apple

De MacBook Air is het eerste model Apple-computer dat nu wordt voorzien van de M1-processor. Die chip heeft 8 cores aan boord, waarvan de ene helft high efficiency is en de andere helft high performance. Daarnaast zijn er nog 8 grafische cores ingebouwd. In de aankondiging vanavond spreekt Apple van vijf keer het grafische prestatieniveau vergeleken met de huidige dualcore Intel-uitvoering van de MacBook Air.

'Beter dan een Windows-concurrent'

In vergelijking met een equivalente Windows-laptop spiegelt Apple een algeheel prestatieniveau voor dat maximaal drie keer hoger ligt. Dit is dan een niet bij naam, merk of specificaties genoemde Windows-laptop die in de presentatie van Apple slechts als 'best verkopende' wordt genoemd, en dan 'in dezelfde klasse' als de MacBook Air.

Behalve vermogen benadrukt Apple ook energiezuinigheid. Videogesprekken zouden drie keer langer op een volle acculading kunnen gevoerd kunnen worden. De totale batterijduur bij gemiddeld gebruik komt volgens de leverancier uit op 18 uur. Het ontwerp van de 13 inch MacBook Air is niet aangepast, net zoals de prijs voor het instapmodel.

Mac mini is tweede

De tweede Apple-computer met de M1-chip is de Mac mini. In dat kleine desktopsysteem zorgt de 8-core processor voor een drie keer hoger prestatieniveau en een zes keer hoger grafisch niveau. Dit moet designers, videobewerkers, gamers en ook AI-developers aantrekken.

In vergelijking met een - niet nader genoemde - Windows-desktoptower zou de nieuwe Mac mini tot wel vijf keer sneller zijn. De video-uitgang kan schermen tot een 6k-resolutie aan. Het ontwerp van de mini is hetzelfde gebleven, maar de instapprijs is 100 dollar verlaagd.

Tot 20 uur

De derde computer met de eerste generatie van Apple Silicon voor Macs is de MacBook Pro. In tegenstelling tot de Air met M1-processor heeft deze 13 inch Pro-laptop wel een ventilator ingebouwd. Dankzij dit actieve koelsysteem kunnen de cores van de ARM-chip langer op vol vermogen werken, voordat warmte-ontwikkeling zorgt voor terugschakelen om oververhitting te voorkomen.

De batterijduur komt uit op maximaal 20 uur, wat Apple aanprijst als de langste batterijduur ooit voor Macs. Ook voor dit nieuwe product heeft Apple het uiterlijke ontwerp gelijk gelaten aan dat van de voorgaande uitvoering met 'Intel inside'. Alledrie de Macs met M1 zijn per direct te bestellen en vanaf komende week te verkrijgen. Samen met deze ARM-hardware komt op 12 november ook de nieuwe Big Sur-versie van macOS uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in