Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Apple DTK

ARM-Macs: ook voor rekenkracht (en Apple-grip)

Macs verlaten Intel, mijden AMD en gaan voor Apple Silicon. Eigengereidheid? Ook, ja.

© Apple
12 augustus 2020

Apple heeft zijn langlopende, topgeheime en fundamentele project eindelijk geopenbaard: Macs gaan over op ARM-processors. De overstap begint eind dit jaar; dan komen de eerste ARM-Macs. Alle Apple-laptops en desktops krijgen ‘ARM inside’, in plaats van Intels x86-chips. Het is een derde processoroverstap voor het Mac-platform, nu voor méér dan energiezuinigheid. Ook rauw vermogen, aanpasbaarheid en grip liggen in het verschiet.

De geruchten over ‘aanstaande’ Macs met ARM-processors zijn hardnekkig en oud. Jarenlang speelde de vraag of dit wishful thinking was, of toegedichte innovatie en eigengereidheid bij Apple. Of waren de telkens weer opduikende berichten over ontwikkeling van ARM-Macs bewijs van een langetermijnstrategie? Het laatste blijkt in ieder geval te kloppen.

Wissels onder de motorkap

Op zich moet het niet verbazen dat Apple een strategie voert die al erg lang loopt. Dit niet alleen omdat het een fundamentele impact heeft, maar ook omdat het bedrijf dit al eerder heeft gedaan. Een paar keer eerder. Ooit is het Mac-platform overgegaan van Motorola 68000-chips naar PowerPC-processors, om jaren daarna van dat PPC over te gaan naar Intel. Tussendoor is nog een fundamentele OS-wissel doorgevoerd; van OS 9 naar OS X. Mét behoud van applicatiecompatibiliteit.

Apple heeft die OS-transitie toen versoepeld door ín het nieuwe besturingssysteem een ‘ingebedde uitvoering’ van het voorgaande besturingssysteem op te nemen. De prestatieprijs van applicaties draaien in die Classic-omgeving was nogal pittig. Maar het kon wel. Voor de latere overstap van PPC naar Intel heeft Apple OS X voorzien van emulatietechnologie Rosetta. Dit kon ook wat vermogen kosten maar was het uiteindelijk wel waard.

x86-software op ARM

In de aankomende macOS-versie 11 (Big Sur) is Rosetta 2 opgenomen, wat x86-code laat draaien op de ARM-uitvoering van het Mac-besturingssysteem. De eerste uitgelekte prestatiecijfers geven goede hoop voor het emuleren van bestaande software. Bovendien heeft Apple de afgelopen jaren op software- én hardwaregebied voorbereidingen getroffen voor de overstap van x86 naar ARM.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!