Beheer

Personal Tech
Macs

macOS krijgt nog jaren updates voor Intel-systemen

Eerste ARM-Macs komen dit jaar uit, maar Intel-Macs zijn nog lang niet afgeschreven.

© Apple
22 juni 2020

Eerste ARM-Macs komen dit jaar uit, maar Intel-Macs zijn nog lang niet afgeschreven.

Apple brengt zoals al verwacht dit jaar nog zijn eerste Mac-modellen met zelfontworpen ARM-processors erin. De huidige machines met Intel-chips worden echter niet verlaten: CEO Tim Cook belooft nog vele jaren macOS-updates voor computers met het chipplatform waar zijn bedrijf van afstapt. De overgang van ARM naar Intel zal qua Apples hardwareproductlijn twee jaar in beslag nemen.

Voor developers begint de overgang deze week, verklaart CEO Tim Cook. Apple laat externe ontwikkelaars zich vanaf nu inschrijven voor het Quick Start overstapprogramma, waarvoor het deze week begint met de verzending van de eerste ontwikkelkits. Die ARM-computers in de behuizing van de Mac mini geven softwaremakers een compleet platform met ontwikkeltools om code te schrijven voor de aankomende ARM-Macs.

Apple geeft het Intel-platform niet per direct op. "We hebben nog enkele nieuwe Intel-based Macs in de pijplijn waar we heel enthousiast over zijn", bezweert Cook. macOS krijgt voor Intel-processors dan ook nog support en nieuwe versies voor de komende jaren. De CEO en andere topmanagers hebben op de online gehouden conferentie WWDC echter geen details losgelaten over welke Mac-modellen nog in Intel-uitvoering komen en welke er als eerste naar het ARM-platform overgaan.

Pro-applicaties

Recente geruchten, daags voor de aanvang van Apples ontwikkelaarsconferentie, gingen al uit van een ARM-debuut voor de MacBook Pro en ook de iMac. Van laatstgenoemde all-in-one desktopsysteem komt echter eerst nog een nieuw ontwerp dat dan met Intel-processors is uitgerust. De door Apple getoonde demonstraties en genoemde applicaties betroffen professionele toepassingen zoals animatiepakket Maya en Adobe's Creative Cloud met fotobibliotheek Lightroom en grafisch bewerkingspakket Photoshop. Laatstgenoemde applicatie is geshowd met vlotte bewerking van een meerlaags beeldbestand dat 5 gigabyte groot is.

Ook zakelijk pakket Microsoft Office is gedemonstreerd met soepel gebruik van lijvige tekstbestanden in Word, complexe spreadsheets in Excel en driedimensionale weergaven van animaties en lagen in PowerPoint. Verder heeft Apple zijn eigen professionele videopakket Final Cut Pro laten shinen op ARM-hardware door 4k-videomateriaal tijdens live weergave te bewerken, ook met drie verschillende videostreams tegelijk. De ARM-overstap is dus niet puur voor consumenten en lange batterijduur in laptops.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.