Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: nieuw macOS is grootste verandering sinds OS X

De aankomende versie 11 van Apple's computerbesturingssysteem macOS heet Big Sur en brengt volgens de maker grote veranderingen. Softwaretopman Craig Federighi spreekt van de grootste verandering sinds Apple overging van OS 9 naar OS X, wat geheel andere fundamenten had. macOS 11 brengt onder meer herziene widgets, die ook door externe developers zijn te maken.
macOS
© Apple
Apple

Naast het besturingssysteem zelf voert Apple ook flinke veranderingen door voor de ingebouwde apps. Zo krijgt de Berichten-app krachtige zoekfunctionaliteit, biedt de Foto-app gemakkelijk toegang stickers en grafische effecten om toe te voegen aan afbeeldingen. Apple's eigen alternatief voor Google Maps krijgt meer functionaliteit die de concurrent al enige tijd biedt, zoals favoriete bestemmingen en informatie over vertrektijden op luchthavens.

'Sneller dan Chrome'

Apple kijkt ook naar internetreus Google met de verbeteringen in zijn webbrowser Safari. Die is geheel herzien, aldus senior vice-president Federighi, en is tot wel 50 procent sneller dan Google's browser Chrome. Hierbij benadrukt de topman ook privacybescherming voor eindgebruikers. Datatoegang voor websites valt in te stellen per site en per dag. Ook blokkeert de browser trackers op websites, zoals concurrent Firefox al doet. Deze update van Safari is de grootste sinds die browser is uitgekomen, claimt Federighi.

Verder werkt Apple door aan het dichten van de kloof tussen mobiele apps en Mac-applicaties. Het overzetten van iPad-apps naar macOS wordt nu vergemakkelijkt met meer functies, intelligente hulp en Mac-optimalisatie voor developers. Het hiervoor al beschikbare Project Catalyst wordt vernieuwd. Om de krachtige mogelijkheden hiervan te demonstreren, heeft Apple het zelf gebruikt om de vernieuwde versies van zijn eigen Berichten- en Kaarten-apps op macOS te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in