Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple gooit home-scherm overhoop in iOS14

De presentatie van de veertiende versie van Apple's smartphonebesturingssysteem iOS belicht diverse veranderingen voor eindgebruikers. Daaronder ook een nieuwe manier om apps te organiseren op het bekende home-scherm van iPhones (en iPods): de App Library. Apple laat nu ook widgets toe op het home-scherm waarbij die datarijke elementen ook meer ruimte in beslag kunnen nemen, om hun informatie duidelijker te tonen. Geshowde voorbeelden zijn de ingebouwde weer-app, agenda-app en routenavigatie.
apps op de iPhone

Zodra een iPhone (of iPod Touch) is bijgewerkt naar iOS14, hoeven gebruikers niet meer te kiezen welke apps ze op hun home-scherm willen hebben.

Voortaan kunnen ze sneller bij gewenste apps 'komen' door toevoegingen in iOS zoals een lijstweergave en automatische app-organisatie in de App Library. iOS14 kan de sortering van app-iconen bepalen op basis van gebruikspatronen. Dit meldt onder meer 9to5Mac op basis van de WWDC-toespraken die maandagavond online plaatsvonden.

Widgets weer terug

Naast betere organisatie van en vlottere toegang tot apps krijgt iOS ook 'mini-apps', in de vorm van widgets. Die kleine applicaties geven datarijke weergave van informatie zoals agenda-afspraken, weersverwachtingen, aankomende routes voor afspraken, en meer.

Op desktops zijn widgets enkele jaren geleden juist uit de gratie geraakt, maar op iOS komen ze nu aan bod. Widgets zijn toegankelijk via de Today View maar ook  door gebruikers naar hun home-scherm te slepen. Daar aanwezige app-iconen gaan automatisch uit de weg om plek te maken. De hoeveelheid schermruimte die widgets innemen, is door gebruikers zelf in te stellen.

Verder heeft Apple een beeld-in-beeld functie toegevoegd en heeft het zijn spraakassistent Siri juist een 'beperkter beeld' gegeven. Siri neemt bij gebruik niet langer het hele scherm over, om te luisteren naar spraakcommando's. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in