Innovatie & Strategie

Personal Tech
MBP

'ARM-overstap Apple begint met MacBook Pro en iMac'

Vers gerucht over Apple's wissel van Intel naar ARM, vlak voor verwachte aankondiging.

MacBook Pro 16 inch © Apple
22 juni 2020

Vers gerucht over Apple's wissel van Intel naar ARM, vlak voor verwachte aankondiging.

De overstap voor Apple's Mac-computers naar zelfontworpen ARM-processors is volgens aanzwellende berichten aanstaande, maar zou ook nog eens flink ambitieus zijn. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen zou de vervanging van Intels x86-processors níet eerst plaatsvinden aan de onderkant van het Mac-portfolio. In plaats van een relatief lichte MacBook zou Apple zijn ARM-era beginnen met de MacBook Pro, en een nieuw model iMac. De onthulling zou vanavond zijn, op de virtueel gehouden ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Het nieuwste gerucht over Apple's al jaren aankomende overstap komt van analist Ming-chi Kuo die eerder al rake voorspellingen heeft gedaan over de iPhone- en Mac-maker. Niet alle prognoses in zijn rapporten zijn echter precies uitgekomen. De Apple-watcher baseert zich op bronnen in de supply chain van bedrijven die componenten maken voor Apple. Volgens informatie die daar uitgelekt is, komt Apple dus niet eerst met een consumentenlaptop voor zijn ARM-processordebuut.

Nog een laatste Intel-iMac

Consumenten worden wel bediend met een ARM-computer, maar dan in de vorm van een nieuwe 24 inch iMac, meldt onder meer Macrumors. Die all-in-one desktopmachine wordt daarbij in een nieuw jasje gegoten, aldus Ming-chi Kuo. Eerst zit daarin nog een Intel-processor, maar die wordt in het nieuwe design opgevolgd door een ARM-chip. Naast de herziene iMac komt Apple met een nieuwe 13,3 inch MacBook Pro waarin dan ook een eigen ARM-processor zit. Het ontwerp van deze laptop voor professionals zou vergelijkbaar zijn met de huidige 13,3 inch Pro, met Intel-processor.

Het prestatieniveau van de MacBook Pro zou wel 50 tot 100 procent hoger kunnen uitvallen dan dat van de huidige Intel-uitvoering. Dat bestaande instapmodel in Apple's pro-laptoplijn zou komen te vervallen zodra de MacBook Pro met ARM-processor is geïntroduceerd. Qua verkrijgbaarheid houdt Ming-chi Kuo nog een relatief breed bereik aan. Hij maakt gewag van het vierde kwartaal van dit jaar óf van het eerste kwartaal van volgend jaar. De redesign van de iMac, met dus eerst nog een Intel-chip, komt volgens hem al in het derde kwartaal van dit jaar uit.

Consumentenlaptop en pro-workstation

In de eerste helft van komend jaar zou er een nieuwe consumentenlaptop uitkomen met mini-LED beeldscherm, waarna een nieuw ontworpen MacBook-model met ARM-processor volgt in de tweede helft van komend jaar. In de loop van 2021 zouden alle nieuwe Mac-modellen worden voorzien van ARM-processors. Dit zou dan dus ook het zware workstation Mac Pro omvatten. In totaal gaat de overgang van Intel naar ARM één tot anderhalf jaar in beslag nemen, zo voorspelt de analist.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.