Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm verlaat Samsung vanwege ondermaatse ARM-chips

Chipbedrijf Qualcomm laat de licht verbeterde plus-uitvoering van zijn Snapdragon 8-chips niet produceren door Samsung. Die Zuid-Koreaanse chipproducent valt buiten de boot voor deze vernieuwde ARM-processor omdat de originele uitvoering van de Snapdragon 8 Gen 1 qua prestaties tegenviel. Die (non-plus) uitvoering moest het afleggen tegen voorganger Snapdragon 888 die in 2021 is uitgekomen.
ARM-smartphone
© Qualcomm
Qualcomm

Voor de Snapdragon 8+ Gen 1 die Qualcomm nu heeft aangekondigd, houdt de leverancier flinke verbeteringen voor. Het processordeel (de Kryo-CPU) van deze SoC (system-on-a-chip) kan qua prestatieniveau tot wel 10% hoger uitpakken, net zoals het grafische deel (de Adreno-GPU), meldt Ars Technica. Opvallender echter is de claim van Qualcomm op efficiënter stroomverbruik voor zowel CPU als GPU: die komt uit op een verbetering van maar liefst 30%.

Ene productieprocédé is andere niet

De prestatieverbeteringen voor het CPU-deel zijn (groten)deels te danken aan het verhogen van de boost-snelheid met 200 MHz, naar een piekkloksnelheid van 3,2 GHz. De efficiencyverbeteringen voor CPU en GPU zouden echter te danken zijn aan het dumpen van Samsung, en overstappen naar chipfabrikant TSMC. Beide bedrijven gaan prat op een chipproductieproces op transistorlijnmaten van 4 nanometer (nm), maar TSMC's proces lijkt dus flink beter te zijn.

Daarbij zou niet alleen de productiekwaliteit bij Samsung tegenvallen, maar ook de kwantiteit. Volgens rondgaande berichten heeft Samsungs hardnekkige problemen met zijn chipproductie. Bij het 4 nm productieprocédé - wat onder meer wordt gebruikt voor de Snapdragon 8 Gen 1 - zou het bedrijf een opbrengst (yield) van slechts 35% behalen. Dat betekent dat net iets meer dan een derde van elke productierun goede, valide chips oplevert. In geval van tegenvallende yields kunnen chipmakers ervoor kiezen om de tegenvallende productie uit te brengen als mindere chips; met uitgeschakelde cores, lagere kloksnelheden en/of minder cachegeheugen. De yield van TSCM zou op 70% zitten.

Fraude in fabrieken?

Qualcomm zou al hebben besloten om voor de toekomstige Gen2-uitvoering van zijn Snapdragon 8-chip over te stappen naar TSMC, zo is begin dit jaar naar buiten gekomen. Het gaat daarbij ook om twijfels aan de te verwachten yields voor productie op 3 nm. De tussentijdse verversing van de Gen1 gaat nu al naar Samsungs concurrent voor chipproductie. Ondertussen voert het Zuid-Koreaanse bedrijf een onderzoek uit naar mogelijke fraude door fabrieksmanagers, die tegenvallende yields zouden hebben verzwegen, verborgen en weggemoffeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in