Development

Windows
ARM op Windows

ARM-Windows krijgt eindelijk x64-apps

Microsoft verbetert zijn emulatielaag in ARM-Windows zodat x64-apps kunnen draaien.

Terry Myerson © Microsoft
1 oktober 2020

Microsoft verbetert zijn emulatielaag in ARM-Windows zodat x64-apps kunnen draaien.

Windows 10 op apparaten met ARM-processors is tot op heden nog altijd beperkt qua app-aanbod. Naast 32- en 64-bit ARM-apps geschreven voor deze Windows-variant kan het ook Windows-apps voor x86-chips draaien, maar laatstgenoemde is alleen voor 32-bit apps. Sommige software-ontwikkelaars bieden hun producten alleen aan in x64-uitvoering (64-bit voor x86) waarmee ARM-Windows buiten de boot valt. Microsoft breidt zijn app-support nu uit om ook die reguliere 'pc-apps' te laten werken. Eerst voor Insiders.

De mogelijkheid om reguliere Windows-apps te draaien op de ARM-variant van Windows 10 is al geruime tijd in de maak. Het wordt nu aangekondigd maar is nog geen realiteit. Microsoft brengt het komende maand uit voor een select publiek van testers. Deze zogeheten Windows Insiders kunnen de verbeterde emulatielaag ergens in november verwachten, zo kondigt Microsoft-topman Panos Panay aan. De Chief Product Officer voor Windows en Devices schrijft in een blogpost dat de support voor het draaien van x64-apps wordt uitgebreid.

Meer werk aan ARM-compatibiliteit

De door hem beloofde x64-emulatie wordt in november uitgerold in het Windows Insider Program. Panay verstrekt vooralsnog geen verdere details; het is dus nog onbekend of alle Insiders de verbetere emulatielaag krijgen aangeboden. Overigens is de groep Insiders voor Windows-op-ARM flink kleiner dan de totale groep aan testers simpelweg doordat er veel minder Windows-apparaten met ARM-processors zijn dan Windows-devices met x86 chips. Ook is het nog onbekend op welke termijn Microsoft de x64-support algemeen via een Windows-update wil uitrollen naar gewone gebruikers.

Panay geeft nog wel wat meer nieuws over Microsoft-software op ARM. "Omdat developers het hebben gevraagd, is Visual Studio code ook bijgewerkt en geoptimaliseerd voor Windows 10 op ARM." Verder zegt hij zakelijke gebruikers extra hulp toe door middel van het App Assure-initiatief van Microsoft. Dat supportprogramma gericht op compatibiliteit, aanvankelijk gericht op Windows 10 en Office 365, is nu verruimd om ook Windows 10 op 64-bit ARM-apparaten te omvatten. "We werken hecht samen met Acer, HP, Lenovo, Samsung en [Microsofts eigen hardware-ontwikkelteam - red.] Surface om deze innovaties voor en producten met Windows 10 op ARM naar onze gezamenlijke klanten te brengen."

Intel aan de kant?

De aankondiging dat komende maand testers toegang krijgen tot verbeterde emulatie voor x64-apps volgt op jaren werk én juridische dreiging van Intel. Die fabrikant van x64-processors heeft in juni 2017 Microsoft en dienst ARM-partner Qualcomm gewaarschuwd dat ze een rechtszaak kunnen verwachten als ze met hun emulatiewerk voor Windows-op-ARM doorgaan. Dit dreigement is omfloerst geuit in een blogpost ter gelegenheid van het 40-jarige jublileum van de x86-processorarchitectuur, waar door 64-bit toevoeging van AMD weer x64 uit is voortgekomen.

"Intel verwelkomt legale concurrentie. (…) Maar we zijn niet blij met onwettige  inbreuken op onze patenten en we verwachten van andere bedrijven dat ze Intels intellectuele eigendomsrechten blijven respecteren." Het is momenteel niet duidelijk of en hoe deze kwestie van intellectueel eigendom uit de wereld is geholpen. De gang van Windows weg van 'exclusief x86' (wat neerkomt op het grote Intel en de kleinere concurrent AMD) loopt al jaren en verloopt niet bepaald vlot.

Lange aanloop, met hordes

Microsofts eigen Surface RT kampte ooit al met app-tekort door incompatibiliteit, en recentere Windows-ARM-apparaten van pc-producenten konden qua prestatieniveau niet goed meekomen. Microsofts nieuwste ARM-apparaat Surface Pro X lijdt vooralsnog ook onder app-tekorten en is daardoor als 'niet rijp' beoordeeld door reviewers. Daarnaast spelen ook prestatieproblemen op de oorspronkelijke Pro X, die eind vorig jaar is uitgekomen. Microsoft kondigt nu net een update van de Pro X aan. Deze vernieuwde uitvoering belooft een verbeterd prestatieniveau dankzij de volgende generatie van de door Microsoft ontworpen ARM-processor.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.