Innovatie & Strategie

Personal Tech
CPU

Intel op ramkoers met Microsoft en Qualcomm over x86-emulatie

x86 viert 40-jarig jublileum

CPU © CC0 Pixabay,  Recklesstudios
12 juni 2017

x86 viert 40-jarig jublileum

Intel heeft Qualcomm en Microsoft gewaarschuwd dat ze een rechtszaak kunnen verwachten als hun emulatietools te dicht in de buurt komen van de X86 instruction set architecture (ISA).

De waarschuwing was nog een beetje omfloerst en werd gedaan in een blog van Intel ter ere van de 40-jarige verjaardag van de X86-architectuur. Maar Qualcomm en Microsoft weten nu wel waar ze aan toe zijn.

“Intel verwelkomt legale concurrentie. (…) Maar we zijn niet blij met onwettige  inbreuken op onze patenten en we verwachten van andere bedrijven dat ze Intels intellectuele eigendomsrechten blijven respecteren."

Emulatiesoftware

Microsoft en Qualcomm werken beide aan manieren om Windows te porten naar chips die ARM-compatible zijn. En daarmee kunnen ze concurrentie vormen voor Intel in de markt voor dekstops en notebooks. De eerste producten zijn de Windows 10 ARM-pc’s die werken op Snapdragon. Verwacht wordt dat die later dit jaar beschikbaar komen. Maar om gebruikers daarvan de mogelijkheid te geven hun apps op deze systemen te laten draaien, of die nu voor x86- of ARM-hardware zijn gebouwd, moeten Qualcomm en Microsoft de x86-instructieset emuleren. De malware protection engine van Windows is al voorzien van een volledige x86 systeememulator. Maar Intel wijst er in zijn blog op dat Transmeta ooit ook zo’n emulator had maar wel degelijk aan Intel moest betalen voor het gebruik van patenten die betrekking hadden op uitbreidingen van de SIMD-instructieset.

Qualcomm heeft al laten weten niet onder de indruk te zijn van de dreigementen. Microsoft zwijgt vooralsnog.

x86 viert 40e verjaardag

Intel introduceerde de allereerste x86 microprocessor op 8 juni 1978: de Intel 8086. Deze 16 bit processor was bedoeld voor de eerste IBM pc.

Eerder al – in 1971 – ontwikkelde Intel zijn eerste microprocessor: de 4-bits 4004, die bedoeld was voor een Japanse rekenmachine. Opvolgers daarvan waren de 8008 en in 1975 de 8-bits 8080 die het hart vormde van de Altair 8800 pc.

IBM

In de jaren 80 koos IBM voor de 8088, een variant van de 8086. Daarmee kreeg het succes van de x86-architectuur een belangrijke opsteker. IBM was toen en nog jaren daarna de grootste pc-fabrikant.

In 1982 zette Intel een flinke stap met de overstap naar de 32-bits 80386. In 1993 kwam Intel met heel andere namen voor zijn nieuwe chips: de Pentium, in plaats van de 586, de Celeron, Core 2. Maar de basis bleef de x86-instructieset. Inmiddels zijn we al jaren aanbeland bij 64-bits processors zoals de Kaby Lake. En de Wet van Moore, al in 1965 ‘ontwikkeld’ door voormalig Intel-topman Gordon Moore, geldt nog altijd: elke twee jaar worden de processors twee keer zo snel als hun voorgangers.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.