Development

Windows
Windows 11-checktool

Windows 11 trekt hardwarevereisten door naar VM's

Harde eis van Windows 11 sluit Oracle VirtualBox nu uit.

© Microsoft
20 september 2021

Harde eis van Windows 11 sluit Oracle VirtualBox nu uit.

Windows 11 eist een TPM2.0-chip (Trusted Platform Module) en dat raakt naast bestaande pc's nu ook virtuele machines (VM's). Microsoft trekt de systeemvereisten gelijk voor echte en virtuele installaties van de aankomende nieuwe Windows-versie. Testers krijgen op platformen zonder deze chip een foutmelding voorgeschoteld.

De vers uitgebracht 22458-build van Windows 11 voor externe bètatesters, de zogeheten Windows Insiders, neemt de systeemvereisten over die al gelden voor fysieke pc's. Voorheen viel Windows 11 nog wel te installeren op virtuele hardware die niet voldeed aan de minimale eisen voor onderliggende hardware. Maar eerder aangemaakte VM's met een eerdere build van Windows 11 zijn waarschijnlijk niet meer te updaten naar de nieuwste testbuild.

Tweede generatie VM's

Verder hanteert Microsoft de vereiste voor VM's dat die in zijn eigen virtualisatiesoftware Hyper-V zijn aangemaakt als Generation 2 VM. Deze nieuwere uitvoering moet virtuele machines betere beveiliging bieden, onder meer via Secure Boot. Die bescherming van het opstarten van de virtuele computer beschermt tegen ongeautoriseerde firmware, maar ook tegen niet toegestane besturingssystemen en mogelijk kwaadaardige drivers.

"Het draaien van Windows 11 in VM's in andere virtualisatieproducten van leveranciers zoals VMware en Oracle zal blijven werken zolang wordt voldaan aan de hardwarevereisten", stelt Microsoft in een blogpost over de 22458-build. Aan die blogpost is een dag later de toevoeging gedaan over het gelijktrekken van de hardwarevereisten.

Exit coulance

Sinds de eerste testrelease van Windows 11 heeft Microsoft voor virtualisatie coulance betoond wat betreft de vereiste hardware. Terwijl fysieke pc's een TPM2.0-chip en relatief recente processors moeten bevatten, konden virtuele installaties tot nu toe nog zónder.

Bij het eerder officieel geuite 'gedoogbeleid' gaf Microsoft aan dat niet voldoen aan de minimale systeemvereisten "een impact kan hebben op aspecten van de gebruikerservaring". Nu het bedrijf zich ook voor virtuele machines strikt houdt aan de zelf opgestelde eisen, blijkt dat die impact simpelweg betekent dat het niet meer werkt, zo merkt The Register op.

Foutmelding op VirtualBox

De nieuwe testbuild weigert dienst te doen op hypervisors die niet voldoen aan de gestelde ondergrens voor pc-hardware. Dat zet de hypervisor van Oracle, de gratis virtualisatiesoftware VirtualBox, buiten spel. VirtualBox ontbeert namelijk de mogelijkheid om TPM-support in te stellen voor de daarop draaiende VM's. Testers krijgen de melding 'Deze pc kan Windows 11 niet draaien', met de toevoeging dat de (virtuele) pc niet voldoet aan de minimale systeemvereisten.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.