Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 trekt nieuwe pc's voor

De gratis upgrade naar Windows 11 begint op 5 oktober en zal meer dan een half jaar duren. Microsoft geeft daarbij voorrang aan nieuwe apparaten: zij krijgen de gratis opwaardering naar het nieuwe besturingssysteem als eerste aangeboden. Later komen in gebruik zijnde computers aan de beurt, op basis van modellen die Microsoft hanteert voor upgradebaarheid.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

"We verwachten dat alle in aanmerking komende apparaten tegen mid-2022 de gratis upgrade naar Windows 11 aangeboden krijgen", meldt Microsoft. De keuze om te beginnen bij nieuwe apparaten, die voldoen aan de hardwarevereisten, is ingegeven door de lessen die het bedrijf heeft geleerd met Windows 10. Marketingdirecteur Aaron Woodman van Microsoft spreekt van "enorme learnings" uit die huidige Windows-versie.

Nieuwe pc's kopen?

De uitrol van 11 als gratis aangeboden upgrade voor 10 wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij Microsoft het goed gaat meten. Dit gebeurt "met een focus op kwaliteit", blogt Woodman. Hij stelt dat de leverancier zich ervan wil verzekeren dat het de best mogelijke ervaring geeft aan gebruikers. "Dat betekent dat nieuwe in aanmerking komende apparaten de upgrade eerst aangeboden krijgen."

In zijn blogpost bij de aankondiging van de Windows 11-startdatum somt de algemeen directeur voor Windows-marketing een reeks laptops op. Die systemen zijn nu verkrijgbaar met Windows 10 en zullen straks meegaan naar Windows 11. Naast laptopmodellen van pc-partners als Acer, Asus, Dell, HP Inc., Lenovo en Samsung wordt daar ook Microsofts eigen Surface Pro 7-tablet en Surface Laptop 4 aangeprezen.

Leverancier Lenovo heeft alvast in een persbericht gemeld dat zijn huidige ThinkBooks later dit jaar geleverd worden met Windows 11 voorgeïnstalleerd. Het gaat hierbij om laptops in die zakelijke lijn die eind vorig jaar en begin dit jaar zijn aangekondigd. Daarbij verstrekt Lenovo ook instructies voor downgraden naar Windows 10 Pro.

Hardware, betrouwbaarheid, leeftijd

Nadat nieuwe apparaten dus als eerste de upgrade naar Windows 11 krijgen, volgen andere systemen. Microsofts Woodman blogt dat dit gebeurt op basis van "intelligence-modellen". Deze houden rekening met "hardwaregeschiktheid, betrouwbaarheidsstatistieken (metrics), leeftijd van het apparaat, en andere factoren die de upgrade-ervaring raken".

Microsoft verwacht dat tegen midden 2022 alle geschikt bevonden apparaten de gratis upgrade naar Windows 11 aangeboden hebben gekregen. "Als je een Windows 10-pc hebt die in aanmerking komt voor de upgrade zal Windows Update je laten weten wanneer het beschikbaar is.": Gebruikers kunnen ook handmatig controleren of 11 al klaarstaat voor hun systeem door in de instellingen voor het besturingssysteem te laten zoeken naar updates.

Herfst-update Windows 10

Voor computers die niet mogen upgraden naar Windows 11 blijft Windows 10 een optie. Marketingtopman Woodman herhaalt de boodschap dat 10 nog ondersteuning krijgt tot 14 oktober 2025. Verder krijgt die huidige Windows-versie dit najaar nog een grote update (21H2), volgens het halfjaarlijkse ritme dat Microsoft hanteert voor WaaS (Windows-as-a-Service).

Het is nog niet helemaal duidelijk wat die zogeheten feature update voor Windows 10 gaat brengen. Testers van Windows-bèta's hebben laatst ontdekt dat zij in het testprogramma Windows Insider ineens overgingen van een proefversie van 10 naar een preview van 11. Eerder heeft Microsoft installatie van de proefversie van Windows 11 toegestaan op computers die niet voldoen aan de minimum systeemvereisten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in