Innovatie & Strategie

Windows
And I'm a PC

Microsoft-emulatie moet Windows weer op macOS helpen

Windows-apps op Apple Silicon hebben extra tussenlaag nodig.

pc © Apple
7 september 2021

Het lot van gevirtualiseerd Windows op nieuwe Macs hangt af van Microsoft zelf. Virtualisatieleveranciers als Parallels, VMware en Oracle (VirtualBox) kunnen op Macs met ARM-processors alleen Windows’ ARM-uitvoering (WOA) draaien. Traditionele Windows-applicaties vereisen de reguliere uitvoering voor x64-processors. Emulatie ín Windows moet uitkomst bieden.

Mac-gebruikers maken momenteel een migratie mee van ‘Intel inside’ naar ARM-processors die Apple zelf heeft ontwikkeld. De Mac-maker stapt af van het pc-marktdominante x64-platform naar de mobiel overheersende ARM-architectuur. Dit wordt mede gedaan vanwege energiezuinigheid. Net zoals ooit met de overgang van PowerPC- naar Intel-chips. Maar Apple weet nu in de Intel-ARM transitie ook een goed prestatieniveau neer te zetten met zijn eigen SoC-ontwerp (System-on-a-Chip).

In voorzien

Struikelpunt bij dergelijke platformwisselingen kan compatibiliteit zijn. Apple heeft veel werk gestoken in het faciliteren van applicaties voor soepel meegaan met de migratie. Onder de daarvoor verrichte inspanningen zit meer dan alleen het overhevelen van zijn eigen software; besturingssysteem, meegeleverde apps en apart aan te schaffen Mac-applicaties voor professionals. Een bijzondere inspanning van Apple is het inbouwen van speciale functionaliteit in macOS11 (Big Sur) voor compatibiliteit met het aanstaande x64-verleden.

De uitvoering van Big Sur voor ARM-processors heeft namelijk een emulatielaag ingebouwd: Rosetta 2. Een opvolger van Rosetta uit de migratie van PPC naar Intel. Rosetta 2 zorgt ervoor dat macOS-applicaties geschreven voor Intel-Macs worden vertaald naar instructies die ARM-Macs kunnen uitvoeren. Het prestatieniveau van deze conversie wordt flink opgekrikt door speciale voorzieningen in de M1-processor van de nieuwe Macs.

Heel OS is brug te ver?

Voor virtualisatie is dit alles echter niet aan de orde. Het ‘vertalen’ van code naar ARM-instructies maakt het niet zomaar mogelijk om virutalisatiesoftware met daarop een compleet besturingssysteem te draaien. De complexiteit - en mogelijk ook overhead - daarvan is aanzienlijk. In theorie zou het wel kunnen, maar in de praktijk gebeurt het niet.

Aankondigingen van virtualisatieleveranciers - en demo’s van Apple zelf - betreffen dan ook ARM-besturingssystemen. Dat zijn dan uitvoeringen van macOS, Linux en Windows die draaien bovenop ARM-uitvoeringen van de virtualisatiesoftware. Of het betreft gevirtualiseerd x64-Windows op de Intel-uitvoering van macOS. En dat draait dus op Macs die Apple straks achter zich laat. Voor Mac-gebruikers behoort Intel dan tot het verleden, net zoals dualbooten met Windows. Biedt virtualisatie toch een uitweg? AG Connect heeft vragen uitgezet bij betrokken partijen en uiteenlopende, interessante antwoorden gekregen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!