Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple laat high-end gebruikers weer in de steek

Apple blijft moeite hebben om de allerzwaarste gebruikers van zijn Mac-platform te bedienen: het Mac Pro-workstation is opnieuw overgeslagen voor krachtige ARM-chips van de computermaker. Dit nadat de Mac Pro eerder al is verwaarloosd, waarvoor Apple uiteindelijk nog excuses heeft aangeboden. Het bedrijf heeft net nieuwe MacBook Pro- en Mac mini-modellen onthuld met M2 Pro- en M2 Max-processors.
Mac Pro redesign plus Pro Display XDR
© Apple
Apple

De 14 en 16 inch Mac-laptops voor professionals zijn nu voorzien van de tweede generatie van Apple's zelfontworpen ARM-chips. Deze M2-processors hebben eerder hun debuut gemaakt in de 13 inch-uitvoering van de MacBook Pro en de consumentenlaptop MacBook Air. De iMac moet het nog doen met de M1-generatie van Apple's ARM-processors, net zoals de krachtigere desktop Mac Studio. Die fysiek hogere uitvoering van de Mac mini is wel beschikbaar met twee gekoppelde exemplaren van de M1 Max, wat Apple dan M1 Ultra noemt.

Minder pro

Tijdens de transitie naar zelfontworpen ARM-chips heeft Apple zijn eerder uitgebrachte all-in-one topmodel iMac Pro geschrapt. De overgang weg van Intel-processors is in juni 2020 aangekondigd en zou zo'n twee jaar in beslag nemen. Dan moeten alle Mac-modellen over zijn naar eigen ARM-processors. Het debuut van de eerste Macs met M1-chips is eind 2020 gekomen.

De zelfgestelde deadline is dus niet gehaald voor de Mac Pro. Die topcomputer, wat een echt workstation is voor de allerzwaarste klussen, moet het nog doen met Intel-chips. Die x86-processors lopen inmiddels in Macs achter op wat de M-ontwerpen van Apple weten te realiseren. Daarbij heeft de computermaker ook bewust in zijn besturingssysteem MacOS functionaliteit voor machine learning (ML) ontwikkeld alleen voor de eigen ARM-chips.

Klemgezet

Het Mac-topmodel voor ware professionals is deze eeuw al meerdere keren uit het oog verloren door Apple. Gebruikers hebben lang moeten wachten op nieuwe modellen. Daarbij is eerst het klassieke PowerMac G5-ontwerp (met nog PowerPC-chips van vóór de overgang naar Intel) behouden voor de eerste Mac Pro's met 'Intel inside', in 2006. Dat klassieke ontwerp is in 2013 vervangen door een kleine, zwarte koker.

Dat ronde systeem bleek echter beperkt qua uitbreidings- en upgrade-mogelijkheden, ook voor Apple zelf. Het bedrijf kon nieuwere componenten met andere eigenschappen qua energieverbruik en hitte-afgifte niet goed kwijt in de zwarte Mac Pro. Het bedrijf had zichzelf klemgezet met zijn design. Nieuwe Mac Pro-modellen zijn dan ook lange tijd uitgebleven, waardoor gaandeweg het 'pro-niveau' is aangetast.

Wachten op M3?

Apple heeft daarvoor in 2017 openlijk excuses aangeboden en aangekondigd dat een geheel nieuw, pro-waardig ontwerp in aantocht was. Lange tijd is dat echter vaporware gebleven. Uiteindelijk is na 2 jaar en 2 maanden het nieuwe, uitbreidbare tower-model uitgekomen, tegen topprijzen. Die machine uit 2019 is tot op heden overgeslagen voor Apple's eigen, krachtige ARM-chips. Speculatie luidt nu dat het wachten is op de M3-generatie.

De waarde van Apple's topmodel Mac-computer is groot, maar tegelijkertijd ook niet:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in