Innovatie & Strategie

Lof voor Mac Studio: milieuvriendelijker én krachtiger
Chipcombinatie 'verborgen' voor software, en dus voluit bruikbaar.
Chipcombinatie 'verborgen' voor software, en dus voluit bruikbaar.
Reviewers van nieuwste Mac-topmodel loven Apple's krachtige combinatie van ARM-processors. De twee gekoppelde M1 Max-chips - die zo de M1 Ultra vormen - worden qua hun hardwarecomplexiteit 'verborgen' voor applicaties. Toepassingen hoeven daardoor niet aangepast te worden voor optimaal gebruik van die krachtige hardware. Daarnaast speelt milieubelasting ook een positieve rol in de beoordelingen.
De komst van de Mac Studio lijkt samen te gaan met het verdwijnen van de 27 inch iMac én de iMac Pro. Laatstgenoemde werd eerder al beschouwd als een tussenoplossing die Apple bood aan professionele Mac-gebruikers. Zij hadden namelijk lang moeten wachten op een moderne, krachtige Mac-desktopmachine. Uiteindelijk is in 2019 het lang beloofde nieuwe ontwerp voor de Mac Pro uitgekomen, nadat Apple zich met de kleine, kokervormige voorganger klem had gezet qua hardware-ontwikkeling.
Concessies herzien
De zwarte koker van de vorige Mac Pro-incarnatie was bovendien beperkt qua uitbreidbaarheid. Dat heeft die desktopcomputer overeenkomstig met de nieuwe Mac Studio. Dat nieuwe topmodel in Apple's Mac-aanbod is in wezen een Mac mini met een hogere behuizing, waarin echter geen ruimte of intentie is voor veranderingen of toevoegingen. De zilveren Mac Pro van 2019 biedt wel toegankelijkheid en insteeksloten voor gespecialiseerde accelerators, maar heeft daarvoor een fors prijskaartje.
De Mac Studio offert uitbreidbaarheid op voor formaat en prijs, maar doet daarbij volgens reviewers geen concessies voor prestatieniveau. De recensent van The Verge schrijft dat ze opgelucht is dat ze "eindelijk, eindelijk dit kan schrijven in een review: de Mac Studio is de computer waar professionele Mac-gebruikers op hebben gewacht".
Professionals enthousiast
Ze baseert die conclusie op reacties van professionele gebruikers die ze de kleine, krachtige desktop aan de tand heeft laten voelen. Net zoals ze dat in 2020 heeft gedaan met de zilverkleurige 'kaasschaaf' van de 2019 Mac Pro. Die machine was toen in een medium zware configuratie (à 16.599 dollar) toch wat ondermaats bevonden door die producers, designers en artiesten.
Dat is nu met het topmodel (à 6.199 dollar) van de Mac Studio geheel anders. De testers onder de creatieve professionals oordelen dat de kleine desktop met dubbele ARM-processor erin merkbaar sneller is voor de toepassingen en taken die zij normaal draaien. Een deel van die positieve ontvangst is te danken aan Apple's zelfontworpen M1-SoC (system-on-a-chip) in de dubbele uitvoering van de M1 Ultra. Een ander deel is te danken aan het 'verbergen' van die chipcombinatie door Apple.
Software-aanpassing niet nodig
De bedrijfseigen UltraFusion-koppeling van de twee M1 Max-SoC's, plus voorzieningen in macOS, doen de gecombineerde chips voorkomen als één chip. De vele verschillende cores - in CPU-, GPU- en AI-uitvoeringen - zijn voor applicaties dus ogenschijnlijk níet gescheiden in twee delen waarbij rekening moet worden gehouden met latency en taakoverdracht. Het onderliggende systeem verbergt dit en faciliteert erop draaiende toepassingen.
Bij het debuut van Apple's ARM-architectuur voor Macs is al gebleken dat emulatiemogelijkheden in macOS en in de M1-chips zorgen voor compatibiliteit van applicaties die zijn gemaakt voor Macs met Intel-processors. Daarbij draait die software zelfs vlot en in sommige gevallen zelfs vlotter dan op Macs met Intel inside. Inmiddels zijn veel applicaties al overgezet naar Apple's ARM-platform, waarvan de eerste machines eind 2020 op de markt zijn gekomen.
Jaren terug is de algemene opmars van multicoresystemen - zowel qua processors (CPU's) als ook qua grafische chips (GPU's) - nogal vertraagd doordat software moest worden aangepast voor die andere hardware. Dit betrof zowel besturingssystemen als ook applicaties die daarop draaien. Voor zijn overgang van Intel-processors naar zelfontworpen ARM-SoC's lijkt Apple dit nu goed en grondig te hebben aangepakt.
Zuinig, stil, klein
Hierbij biedt de Mac Studio niet alleen veel vermogen, maar is het daarbij ook opvallend stil, schrijft The Verge. De ARM-chiparchitectuur is van zichzelf erg energiezuinig, en mede daardoor dominant in smartphones en tablets. Apple weet met zijn eigen ontwerp daar op voort te bouwen en de ingebouwde koeling van de Mac Studio slaat ook bij vlotte uitvoering van zware taken niet luidruchtig aan. Bij uitvoering van lichter werk schakelt de ARM-machines terug.
Daarmee kan Apple energiebesparing realiseren die in de M1-MacBooks al voor batterijvoordelen zorgen. In de desktop betaalt dit zich uit in stillere werking en een kleiner formaat doordat er minder koelingsvoorzieningen nodig zijn. De klimaatvoetafdruk van de Mac Studio is daardoor gunstig, hoewel het als opvolger van de iMac Pro dan wel nog een apart scherm vereist. Apple biedt daarvoor zijn nieuwe Studio Display en de review van Ars Technica belicht de milieubelasting van die twee apart geproduceerde elementen.
Milieuvriendelijker
De conclusie daar is dat de Mac Studio veel beter is voor het milieu van de tussenoplossing van de iMac Pro, die prijstechnisch flink onder de Mac Pro zit. Een deel van dat milieuvoordeel zit in de productie, verpakking en transport van de computers. Gebruikte materialen (voor computer, scherm en verpakking) spelen een rol, net zoals het totale gewicht. Ín de hardware speelt chipintegratie ook een rol, legt de reviewer van Ars uit: minder aparte chips betekenen minder gescheiden productiepaden plus assemblage daarvan.
De optelsom van de diverse factoren voor de mate van CO2-uitstoot in productie, levering en gebruik van de Mac Studio komt uiteindelijk gunstig uit. De kleine desktop is aanmerkelijk milieuvriendelijker, zelfs inclusief apart scherm, dan de iMac Pro, stelt Ars Technica. Bovendien biedt de nieuwe computer voor professionele gebruikers een flink hoger prestatieniveau. En Apple heeft beloofd dat de Mac Pro nog volgt in de overstap naar eigen 'ARM inside'.
@Casper
Argh! Eh, mijn toetsenbord heeft last van vastzittende s-toets? (Nee, ik tik niet op een MacBook met butterfly keyboard.)
Tikvaud is nu gauw gecorrigeerd. Dank voor oplettend lezen!
:)
"kaassschaaf" 3x letterwaarde? 😉