Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel-Macs raken verder achterop in Apple's processormigratie

Apple heeft gisteravond op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC volgende stappen gezet in zijn overstap van Intel-processors in Mac-computers naar zelfontworpen ARM-chips. De al verwachte M2-processor is onthuld en doet nu dienst in de MacBook Pro en Air (met nieuw ontwerp). Tegelijk is een nieuwe macOS-versie (Ventura) onthuld, die niet draait op oudere Macs met 'Intel inside'.
Cook, ARM-chips
© Apple
Apple

De migratie van Intel naar het zogeheten Apple Silicon geldt voor Macs, maar Apple heeft de eerste generatie van zijn eigen ARM-chips ook al ingezet voor iPads. Die M1-chip is nu ook een vereiste voor nieuwe multitaskingmogelijkheden in de nieuwe versie 16 van iPadOS, dat ook gisteravond is onthuld op de WWDC (Worldwide Developers Conference).

Intel eruit

iPads krijgen met versie 16 van het iOS-afgeleide besturingssysteem - dat zelf in de kern is afgeleid van macOS - meer weg van het Mac-besturingssysteem. Ondertussen is er van dat computerplatform voor 'algemeen gebruik' ook een nieuwe versie aangekondigd. Met dat macOS Ventura schrapt Apple zijn ondersteuning voor Macs die vóór 2017 zijn uitgekomen. Dit betreft dus Mac-systemen met Intel-processors, die worden opgevolgd door de krachtige M1- en nu ook M2-chips.

Onder de achtergelaten Intel-Macs bevinden zich echter niet alleen oude machines, maar ook de vorige uitvoering van de Mac Pro die nog tot december 2019 is verkocht. Apple heeft dat high-end workstation lange tijd niet voorzien van nieuwere hardware omdat het zichzelf klem had gezet met het ontwerp van die zwarte koker. De opvolger die uiteindelijk in juni 2019 is onthuld en eind dat jaar pas verkrijgbaar was, mag wel mee naar macOS Ventura.

Wéér wachten op Mac Pro

Ondertussen is het nog wachten voor pro-gebruikers tot de Mac Pro ook overgaat op Apple Silicon. De algehele overstap van alle Macs is in november 2020 begonnen, toen de eerste computers met M1-chips uitkwamen. CEO Tim Cook heeft gezegd dat de overgang zo'n twee jaar in beslag zou nemen. Dat geeft Apple dus nog enkele maanden voordat die zelfopgelegde deadline er is.

Geruchten over toch nog een Intel-uitvoering van de Mac Pro zijn begin vorig jaar nog opgedoken, maar lijken nu steeds onwaarschijnlijker. Apple heeft het topmodel M1 Max begin dit jaar in een dubbele uitvoering uitgebracht als de M1 Ultra, die nu dienst doet in miniwerkstation de Mac Studio. De stap naar een nog krachtiger workstation in het ruimere, beter te koelen tower-formaat zou dus niet heel moeilijk hoeven te zijn. Mogelijk dat Apple daarvoor de samenwerking verbreekt met AMD, die in de huidige Mac Pro (met Intel-processors) zorgt voor GPU-topvermogen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in