Innovatie & Strategie

Personal Tech
iMacs 2021

Intel-Macs buitenspel voor machine learning in nieuw macOS

ML-gedreven functionaliteit in macOS Monterey werkt niet op Intel-Macs.

© Apple
10 juni 2021

ML-gedreven functionaliteit in macOS Monterey werkt niet op Intel-Macs.

Apple vergroot de kloof tussen zijn Mac-computers met Intel-processors en de nieuwe Macs met de zelfontworpen ARM-chips. Een reeks aan functies en mogelijkheden in de nieuwe versie van macOS vereist 'Apple Silicon inside'. Het gaat om dingen die aangedreven worden door machine learning, waarvoor Apple's eigen M1-chip de toegewijde Neural Engine ingebouwd heeft.

Het ontwerp voor de krachtige en toch ook energiezuinige M1-chip omvat diverse gespecialiseerde onderdelen. Deze eerste generatie van Apple's eigen processor voor Macs is dan ook eigenlijk een SoC (system-on-a-chip) dat een veelvoud aan elektronica voor diverse functionaliteit in zich verenigt. Daaronder ook AI-accelerator Neural Engine met 16 taakspecifieke cores, en beveiligingssubsysteem Secure Enclave.

Hardwareversnelling (en -exclusiviteit)

Deze gespecialiseerde hardware wordt door macOS benut voor uiteenlopende functionaliteit en verbeteringen voor gebruikers. Dit betreft ook gewone eindgebruikers die zelf niet (bewust) complexe IT-taken uitvoeren zoals machine learning. Zo weet Apple videobellen een betere hardwarekwaliteit te geven door het beeld 'op te poetsen', terwijl de eerste M1-MacBooks nog slechts een 720p-camera ingebouwd hebben. De nieuwere, kleurrijke iMacs hebben een 1080p-webcam.

De verschillen tussen de nieuwe ARM-Macs, die over 2 jaar Apple's portfolio geheel moeten overnemen, en de huidige Intel-Macs worden nog verder vergroot. Apple heeft de aankomende macOS-versie Monterey aangekondigd en uit eerste details blijkt nu dat het nieuwe besturingssysteem méér gebruik maakt van M1-mogelijkheden.

In een voetnoot bij Apple's previewpagina over Monterey worden features van het OS genoemd die beschikbaar zijn op Mac-computers met de M1-chip, zo heeft Ars Technica ontdekt. Dit betekent dat Intel-Macs die mogelijkheden van macOS dus niet kunnen benutten. Het gaat om uiteenlopende functionaliteit voor gewone eindgebruikers.

Foto's, kaarten, video, spraak

Enkele voorbeelden zijn: Live Text in foto's waarbij gebruikers tekst in afbeeldingen kunnen bewerken alsof het een regulier tekstdocument is, verbeterde stadsplattegronden voor een viertal grote steden (San Francisco, Los Angeles, New York, en Londen), video-effecten (zoals vervaagde achtergrond) in portretmodus voor FaceTime, tekst-naar-spraak voor een viertal talen (Zweeds, Deens, Noors en Fins), en het dicteren van tekst in een reeks van talen.

Naar verwachting gaat Apple deze toepassingen nog uitbreiden qua dekking van meer steden, meer talen, en mogelijk ook meer effecten of apps. Intel-Macs vallen buiten de boot. De Macs die wel in aanmerking komen voor deze verbeteringen, zijn op dit moment dus de huidige uitvoering van de 13 inch MacBook Air, de huidige low-end configuraties van de 13 inch MacBook Pro, de huidige low-end configuraties van de Mac mini, en de recent uitgebrachte 24 inch iMac.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.