Mac Pro (schuin achter)

'Beestachtige' Mac Pro vanaf vandaag te koop

© Apple
19 december 2013
De nieuwe Mac Pro is in de loop van vandaag te bestellen in de Apple Store. Hoewel klein van stuk, beschikt de nieuwe desktop van Apple over indrukwekkende specificaties. 'Een beest van een computer', is een veelgehoorde kwalificatie.

Apple annonceerde de nieuwe Mac Pro al van de zomer. Het hield lang voor zich wanneer het apparaat precies beschikbaar zou zijn, al werd in oktober wel duidelijk dat Apple het apparaat nog dit jaar te koop zou aanbieden.

Dat lukt nog net voor de Kerstdagen. Maar de Mac Pro kan niet als verrassing onder de kerstboom worden gezet. Zijn webshop noemt 'januari' als datum dat het apparaat klaar zal zijn voor verzending.

Indrukwekkende specificaties

De Mac Pro heeft indrukwekkende specificaties. Het apparaat krijgt een Intel Xeon E5-processor met naar keus 4, 6, 8 of 12 kernen, tussen de 12 en de 30 megabyte L3-cache op de processor en PCI Express-bandbreedte van 40 gigabyte per seconde. Op floatingpoint-benchmarks presteert de nieuwe Mac Pro daardoor twee maal zo goed als de voorganger.

Een vierkanaals DDR3-geheugencontroller biedt een bandbreedte tussen processor en geheugen van 60 gigabyte per seconde; twee maal zoveel als bij de voorganger. In de minimumconfiguratie bevat de Mac Pro 12 gigabyte geheugen, maximaal is dat 64 gigabyte.

De Mac Pro is bovendien uitgerust met twee Firepro grafische processors van AMD met 2, 3 of 6 gigabyte VRAM elk en maximaal 2048 processors. Die leveren tot 7 teraflops verwerkingscapaciteit; bij de voorganger bleven de grafische processors steken op 2,7 teraflops. De Firepro's kunnen ondersteuning bieden aan de cpu bij applicaties die voorzien in het verdelen van taken tussen cpu en gpu. Maar ze maken het ook mogelijk om tot drie 4K-hogeresolutieschermen aan te sluiten op de Mac Pro.

Qua interne opslag moet de koper een veer laten: waar de vorige uitvoering 16 terabyte kwijt kon, kan de nieuwe Mac Pro maar maximaal 1 terabyte aan opslagcapaciteit kwijt in zijn behuizing. Dat is dan wel een solid state disk volgens de PCIe-standaard; dat kan gegevens 2,4 maal sneller oplepelen dan een solid state disk volgens de SATA-standaard, en ruim 10 maal zo snel als een traditionele harde schijf die op 7200 toeren per minuut draait.

Uitgebreide aansluitmogelijkheden

Voor de aansluiting van randapparatuur beschikt de Mac Pro over 4 USB 3.0-poorten, 6 Thunderbolt 2-poorten met een doorvoercapaciteit van 30 gigabit per seconde elk, 2 gigabit Ethernet-poorten die desgewenst kunnen worden gecombineerd wanneer men een Gigabit Ethernet-switch volgens de 802.3ad-standaard heeft en een minijack-aansluiting die voor analoge en optische digitale audio geschikt is. Verder biedt de Mac Pro BlueTooth-connectiviteit volgens de 4.0 standaard.

Dat alles zit geconcentreerd in een behuizing die men graag op zijn bureau zal zetten. De Mac Pro is een buisvormige computer van net iets meer dan 25 centimeter hoog bij een diameter van 16,75 centimeter, en weegt opeen paar gram na 5 kilogram.

Dure grap

Voor al dat moois moet de koper wel diep in de buidel tasten. In de kleinste configuratie, met 3,7 GHz vierkernige Xeon 5, 12 gigabyte geheugen, 2 gigabyte VRAM op de Firepro D300-grafische kaarten en een flash-schijf van 256 gigabyte kost de Mac Pro 3049 euro - zonder toetsenbord, muis of beeldscherm. Met een 6-kernige Xeon 5 op 3,5 gigahertz met 4 gigabyte geheugen meer en D500-Firepro's met 3 gigabyte per grafische kaart kost de Mac Pro 4049 euro.

De meest uitgebreide configuratie kost 9649,01 euro. Daar komt dan nog een toetsenbord bij (49 euro bedraad, 69 euro draadloos), een muis van minimaal 49 euro en 1016 euro als men een Apple Thunderbolt-scherm van 27 inch wil. Apple kan ook een 4K-beeldscherm van Sharp leveren met een beelddiagonaal van 32 inch; dat kost dan 3999 euro extra.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.