Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows op ARM blijkt stevige startprijs te hebben

Pc-maker Lenovo heeft zijn nieuwste laptop met Windows 10 en een ARM-processor formeel onthuld. Het apparaat met een Qualcomm Snapdragon 850-processor moet op één acculading een operationele werktijd van wel 25 uur halen. Daar hangt echter een stevig prijskaartje aan, waarmee het concurreert met luxere laptops en Ultrabooks.
Windows op ARM
© Lenovo
Lenovo

Lenovo's nieuwe omklaplaptop Yoga C630 heeft de naamstoevoeging WOS wat staat voor 'Windows op Snapdragon'. Het apparaat heeft namelijk geen x86-processor van Intel of AMD aan boord, maar een ARM-chip: de Snapdragon 850 van Qualcomm. Voor ARM-begrippen is dit een krachtige processor, die dankzij Microsofts emulatiewerk ook reguliere Windows-applicaties kan draaien. Voorheen sprak de softwarereus van WOA; 'Windows on ARM'. De eerste generatie WOA-apparaten was nog voorzien van de zwakkere Snapdragon 835.

Lange tijd en online werken

De strategische alliantie tussen Microsoft en Qualcomm werkt gestaag door aan het dichten van het prestatiegat tussen x86 en ARM, wat Windows betreft. De grote belofte voor eindgebruikers is laptops, tablets en tussenvormen die zeer lange tijd meegaan op een enkele batterijlading en die ook bestaande Windows-apps kunnen draaien. Het gaat dan om volledige uitvoeringen van programma's die - al dan niet in het verleden - zijn geschreven voor de x86-instructieset van het marktdominante Intel. Daarnaast benadrukken Microsoft en Qualcomm de voordelen van mobiele internetverbindingen voor deze apparaten, wat ze 'always connected' hebben gedoopt.

De Yoga C630 WOS maakt nu zijn debuut om deze driedubbele belofte waar te maken. De voorgehouden batterijduur van wel 25 uur geldt voor het afspelen van video, die dan lokaal is opgeslagen. Het is nog niet bekend wat de werktijd is voor het streamen van videocontent, waarbij ook WiFi- of LTE-chips stroom verbruiken. Daarnaast is het nog de vraag wat de batterij- en prestatie-impact is van het draaien van x86-apps.

Betalen voor vooroplopen

Wat nu al wel bekend is, is de prijs voor deze volgende stap in Microsofts nieuwe poging om minder Intel-afhankelijk te zijn. Lenovo prijst zijn ARM-laptop op zo'n 950 euro, berichten diverse media, waaronder The Verge, Trusted Reviews en The Register. De achterliggende gedachte is dat (zakelijke) gebruikers met grote mobiele behoefte deze premium wel overhebben voor de gebruiksmogelijkheden.

Kopers krijgen voor dit relatief forse bedrag een mobiel apparaat van 1,2 kilo zwaar met Snapdragon 850 op 2,9 GHz, 4GB LPDDR4X-geheugen en 128 GB aan flash-opslag. Uitbreiding naar 8GB RAM en 256 GB opslagruimte is mogelijk. Voor connectiviteit is voorzien in snelle mobiele dataverbinding via LTE Advanced Pro 4.5G, waarvoor een simkaart valt in te steken.

Overigens vermeldt Lenovo op de productpagina voor de Yoga C630 WOS een batterijduur van 22 uur op basis van de MobileMark 2014-benchmark. "Batterijduur varieert significant op basis van instellingen, gebruik, en andere factoren", aldus de fabrikant over de laptop die standaard met de S-variant van Windows 10 is uitgerust.

Techblogsite Engadget heeft de Yoga C630 WOS kort in handen gehad op elektronicabeurs IFA:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in