Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows op ARM belooft 22 uur werken

Chipmaker Qualcomm en Microsoft tonen hun werk aan Windows 10 op ARM-processors. Pc-partners Asus, HP en Lenovo komen met laptops die altijd-connected zijn en tot wel 22 uur aan werktijd halen op een enkele batterijlading.
Terry Myerson
© Microsoft
Microsoft

De dunne en lichte devices komen in grotere aantallen vanaf begin komend jaar op de markt. Een enkel model zou mogelijk dit jaar nog uitkomen, waarschijnlijk dan in beperkte ‘oplage’. Microsoft-topman Terry Myerson gebruikt al een Windows 10 ARM-apparaat van Asus en tweet dat hij die zonder opladen al de hele week heeft gebruikt.

Beter dan Windows RT

De nieuwe categorie Windows-computers omvatten laptops. 2-in-1 apparaten en convertible tablets. Centraal staat de nieuwe Snapdragon 835-processor van Qualcomm, die eerder dit jaar al in actie geshowd is met Adobe Photoshop draaiend op een preview van Windows 10. De nieuwe apparaten komen standaard met Windows 10 S, maar zijn te upgraden naar de Pro-uitvoering van Microsofts besturingssysteem.

De nieuwe ARM-variant van Windows is dankzij ingebouwde emulatie van de x86-instructieset in staat om reguliere pc-applicaties te draaien. Hiermee onderscheidt het zich van de Windows 8-variant RT, die alleen omgebouwde apps kon draaien en nooit groot is aangeslagen. Microsoft legt bij de S-uitvoering van Windows 10 wel de beperking op dat die programma’s dan apps uit de Windows Store zijn.

Upgraden naar Pro neemt deze app-beperking weg. Het middels emulatie draaien op ARM-chips kent echter nog wel enige andere belemmeringen, zoals incompatibiliteit met 64-bit applicaties en het weren van software die kernel-mode drivers gebruikt (zoals antivirusprogramma's), merkt The Verge op.

Intel outside?

Ondertussen dreigt er op de achtergrond nog een conflict tussen Microsoft en Intel over het emuleren van x86-instructies op ARM-chips. Processormaker Intel laat zich niet zomaar buitenspel zetten. Het bedrijf heeft eerder dit jaar dreigende woorden geuit aan het adres van de Windows-maker.

“Intel verwelkomt legale concurrentie. (…) Maar we zijn niet blij met onwettige inbreuken op onze patenten en we verwachten van andere bedrijven dat ze Intels intellectuele eigendomsrechten blijven respecteren", luidde de boodschap aan Microsoft en Qualcomm.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in