Overslaan en naar de inhoud gaan

'Windows 10 krijgt kale UI voor tweescherms tablets'

Microsoft werkt volgens rondgaande berichten aan een nieuwe uitgeklede variant van Windows. Ditmaal gaat het om een uitvoering van Windows 10 die een vereenvoudigde gebruikersinterface zou krijgen gebaseerd op een mix van de Surface Hub-shell en de beperkte functionaliteit van Windows Phone Continuum. Doelplatform is niet puur tablets of smartphones, maar de nieuw opkomende categorie van dubbelscherms apparaten. Microsoft heeft ooit een visionair intern project op dit gebied geschrapt.
Windows 10 venster

De nieuwe variant van Windows 10 is getooid met de codenaam Windows Lite en is eind vorig jaar al aan het licht gekomen. Microsoft wil het hiermee opnemen tegen Google's browserbesturingssysteem ChromeOS. Eerder heeft de Windows-maker al de functioneel beperkte S-variant van Windows 10 uitgebracht, die alleen apps uit de Microsoft Store kon draaien. Ondertussen steken nieuwe soorten apparaten met dubbele of vouwbare schermen de kop op.

Wachten op hardware

De nieuwste berichten, waarbij The Verge zich baseert op ingewijden binnen Microsoft, maken gewag van een focus op apparaten voorzien van twee schermen. De gebruikersinterface van Windows Lite wordt hierop toegespitst. De verwachting is dat pc- en tabletfabrikanten later dit jaar nog met dergelijke hardware op de markt komen. Het wachten is hierbij mede op geschikte producten van chipfabrikanten.

Microsoft werkt ook al geruime tijd aan uitvoering van Windows 10 die draait op ARM-processors, maar dan met pc-waardig prestatieniveau. Tot op heden weten devices met ARM-chips wel lange batterijduur te halen, maar valt het presteren vaak flink tegen. Bijkomend prestatieprobleem voor Microsoft is dat het de rijke catalogus aan applicaties voor Windows op x86 niet kan loslaten, getuige de mislukking van Windows RT. Die variant van het op touch gerichte Windows 8 kon alleen nieuwe Windows-apps draaien, waarvan er toen zeer weinig waren.

ARM, Origami en Courier

Het is nog niet duidelijk of computerfabrikanten voor ARM-chips (zoals die van Qualcomm) of toch voor x86-processors (van Intel en AMD) gaan. Technisch gezien kan Microsoft meegaan met beide opties, maar veel hangt af van app-compatibiliteit, prestatieniveau en ook prijs. Eerder zijn in het XP-tijdperk al futuristische palmtops (ultra-mobile pc's) onder Microsoft/Intel-codenaam Project Origami gesneefd, onder meer vanwege tegenvallende prestaties en relatief hoge prijzen. Goedkope netbooks wisten gebruikers enige tijd wel te bekoren.

De opkomst van de iPad is daar op gevolgd, waarbij zowel Microsoft met Windows als Google met Android hier geen goed tegenwicht voor konden bieden. Terwijl de toen voorspelde verovering van de pc-markt door tablets vooralsnog niet heeft plaatsgevonden, boekt Google nu wel enige progressie met Chromebooks aan de onderkant van de markt. Die 'netbook-afstammelingen' zijn Microsoft een doorn in het oog. Tussentijds heeft de Windows-maker zelf in het geheim gewerkt aan een dubbelscherms device: de Courier-tablet. Dat interne project is echter nooit tot een product gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in