Innovatie & Strategie

Windows
HP Envy x2

Windows op ARM krijgt nekslag van x86-vertaalslag

Zónder realtime codevertaling naar ARM zou 8-core Snapdragon maar licht achterlopen op dualcore Intel i5-processor.

© HP
11 december 2018

Windows op ARM heeft nog een lange weg te gaan. Het prestatieniveau van het pc-besturingssysteem draaiend op de Snapdragon 835-processor valt tegen, vooral door de benodigde vertaalslag van x86-code naar ARM-instructies. Maar ook zonder die achterstand presteert een 835 met acht cores nog nipt minder dan een middenmoot Intel Core i5 met twee cores.

De eerste generatie van Windows 10-devices met ARM-processors is door reviewers al kritisch beoordeeld, maar OS-maker Microsoft en chipproducent Qualcomm zetten stug door. Terwijl laatstgenoemde onlangs de krachtige Snapdragon 8cx met "extreme prestaties" heeft aangekondigd, komen de eerste apparaten daarmee pas in het derde kwartaal van 2019 op de markt.

Voorganger 850 maakt nu net zijn debuut in de eerste systemen, en blijft volgens Qualcomm ook nog dienst doen als de 8cx er is. Ondertussen zijn er tabletlaptops met de huidige 835-processor op de markt gekomen. Een appels-met-appels vergelijking tussen de 835 en hedendaagse Intel-processor toont verwachte verschillen, maar ook een interessante horde voor Windows op ARM.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!