Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat 1e update voor Windows 11 gaat brengen

Windows 11 krijgt volgens plan ergens na de zomer z'n eerste grote update, die Microsoft nu niet meer elk half jaar uitbrengt maar elk jaar. Terwijl het updatetempo daarmee is teruggeschroefd, heeft de Windows-maker ook aangegeven Windows 11 op doorlopende basis te verbouwen. Toch is de grote, jaarlijkse update nog wel een ding. Wat gaat de 22H2-update brengen?
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

In de aanloop naar de release, die in de tweede helft van dit jaar uitkomt, zal Microsoft nog diverse verbeteringen en veranderingen aanbrengen. Die aanpassingen hoeven dan dus niet per se 'in de wacht' te blijven staan tot het moment dat de 22H2-update uitkomt. Sinds de initiële release van Windows 11, in oktober vorig jaar, zijn diverse kleinere updates uitgebracht die naast bugfixes ook functionele vernieuwingen brachten. Microsoft heeft daarmee diverse tekortkomingen van 11 alsnog gerepareerd.

Verplicht account

De eerste grote update voor Windows 11 brengt de verplichting voor verse installaties om een account bij Microsoft aan te maken. Deze vereiste gold al voor de Home-uitvoering van Windows 11 én voor recente releases van Windows 10. Microsoft voert dit straks ook door voor zakelijke Pro-uitvoering. Gebruikers worden daarmee dieper in het Microsoft-ecosysteem getrokken, inclusief onlinediensten als OneDrive en het abonnementsaanbod Microsoft 365 (voorheen Office 365).

Deze koppeling van het besturingssysteem aan clouddiensten van Microsoft biedt wel enige voordelen, stelt Ars Technica. Alleen is het hinderlijk voor gebruikers die geen behoefte hebben aan zaken als Microsoft Store-apps, 365, PC Game Pass. Het aanmaken van een lokaal account wordt hiermee steeds lastiger gemaakt.

Bescherming tegen apps

Microsoft komt met de 22H2-update niet terug op de redelijk strenge hardwarevereisten van Windows 11 voor security. Die systeemeisen zijn door critici als overdreven hoog bestempeld, en ze betekenen afschrijving voor veel zakelijke pc's. Die machines zijn op zich wel krachtig genoeg, maar schieten toch tekort om te mogen upgraden naar Windows 11.

Bovenop die security-ondergrond bouwt Microsoft verder, om in 22H2 nieuwe toevoegingen te brengen. Dit omvat de AI-gedreven functionaliteit Smart App Control. Deze op apps gerichte 'evolutie' van websitecontrole Smart Screen keurt apps op mogelijk kwaadaardig gedrag. Microsoft zet voor deze keuring een AI-model in dat 'application trust' bepaalt. Daarbij worden nieuwe apps gecontroleerd, waarna ze bij verdacht gedrag automatisch geblokkeerd kunnen worden.

Efficiënter draaien

Apps worden ook 'aangepakt' in de grote update voor Windows 11 wat betreft hun energieverbruik. De Taakbeheer-app van Windows krijgt een visuele herziening mét daarbij ook wat functionele veranderingen. Eén daarvan is de mogelijkheid om de processen van draaiende apps in een 'efficiency modus' te zetten. Daarmee wordt de prioriteit voor het uitvoeren van die software verlaagd, alsook het verbruik van hardwaremiddelen als processorvermogen, geheugenruimte, opslag en netwerkconnectiviteit.

Apps die deze nieuwe energiebesparingsstand ondersteunen, kunnen ook zichzelf automatisch in die modus zetten. Deze ondersteuning zit in ieder geval al in Microsofts eigen webbrowser Edge, die is gebaseerd op de Chromium-code van Google's Chrome. Microsoft waarschuwt wel dat het handmatig afdwingen van dit efficiëntere draaien mogelijk het functioneren van apps kan hinderen; door instabiliteit voor bepaalde processen.

'Groene' updates

Zuiniger omgaan met energie wordt ook toegepast op het updaten van Windows 11 zelf. Met ingang van de 22H2-release gaat het besturingssysteem bepalen wanneer het beste moment is om updates te installeren. Windows 11 gebruikt daarvoor data van electricityMap en Watttime, legt Ars Technica uit. Op momenten dat het lokale stroomnetwerk dan gebruik maakt van groene bronnen, zoals windenergie of zonne-energie, worden updates geïnstalleerd en computers indien nodig opnieuw gestart.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in