Overslaan en naar de inhoud gaan

'Volledige VS-ban dreigt voor Huawei en ZTE'

De Amerikaanse president Donald Trump denkt erover na om bedrijven uit zijn land te verbieden telecomapparatuur van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te gebruiken. Trump wil een nationale noodsituatie afkondigen om dat te bewerkstelligen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.
onderhandelingen VS China
© White House
White House

Het zou een definitieve stap zijn om Huawei en ZTE van de Amerikaanse markt te weren. Volgens de Verenigde Staten werken de twee ondernemingen samen met de Chinese regering. De communistische overheid in Peking zou de netwerkapparatuur van Huawei en ZTE kunnen gebruiken om Amerikanen te bespioneren, aldus de Amerikaanse verdenking.

Al 8 maanden in wording

Het presidentiële besluit, waar Trump al ruim acht maanden over nadenkt, zou in januari getekend kunnen worden. Het Amerikaanse ministerie van Handel zou dan kunnen verordenen dat bedrijven geen netwerkapparatuur mogen aanschaffen van buitenlandse bedrijven die een risico vormen voor de nationale veiligheid.

China wil niet reageren omdat er nog geen officieel besluit ligt. Wel liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de feiten voor zich spreken. "Sommige landen hebben zonder bewijs en uit naam van nationale veiligheid de normale uitwisseling van technologie gepolitiseerd en zelfs tegengewerkt", schrijft persbureau ANP op uit de mond van de ministeriële woordvoerder. Huawei, ZTE en het Witte Huis reageerden niet.

Groei in Europa

Huawei, dat ook bijvoorbeeld telefoons maakt, kondigde aan dit jaar te verwachten de omzet met ruim een vijfde te verhogen naar ruim 95 miljard euro. Het bedrijf heeft al 26 contracten afgesloten voor het leveren van 5G-apparatuur. Het bedrijf zet fors in op technologische innovatie in Europa, waar het op smartphonegebied in korte tijd is doorgedrongen in de top drie van leveranciers. Inmiddels leven ook in Europa echter zorgen en zelfs wantrouwen, met name over Huawei en 5G-infrastructuur dan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in