Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G-zendmast

Groeiend 5G-wantrouwen tegen Huawei

Duitsland en Groot-Brittannië zijn in toenemende mate op hun hoede wat het Chinese Huawei betreft.

© Huawei
29 november 2018

Duitsland en Groot-Brittannië zijn in toenemende mate op hun hoede wat het Chinese Huawei betreft.

De Chinese telecomleverancier Huawei kampt met toenemend wantrouwen wereldwijd. Terwijl het bedrijf in Nieuw-Zeeland door de inlichtingendienst daar is afgewezen als optie voor 5G-infrastructuur in dat land, stellen Duitsland en Groot-Brittannië zich ook meer terughoudend op. De Europese omzichtigheid is mede ingegeven door Amerikaanse waarschuwingen.

Duitsland en Groot-Brittannië stevenen, net als Nederland, af op een veiling van radiofrequenties voor 5G-telecomnetwerken. Met dat vooruitzicht heeft een Amerikaanse overheidsdelegatie de grote Europese bondgenoten bezocht om daar te waarschuwen dat zij hun telecominfrastructuur en toeleveringsketens wel veilig moeten houden. Gebruik van Huawei-apparatuur voor 5G-netwerken zou dit compromitteren, zo luidt de boodschap.

Amerikaanse boodschap

Deze pressie is gecommuniceerd door zowel het delegatiebezoek van deze maand als ook in online-communicatie vanuit de Verenigde Staten, weet The Financial Times te melden. De overheid van de VS heeft zelf Huawei al in de ban gedaan, net zoals Five Eyes-bondgenoot Australië. De Amerikaanse boodschap heeft ook in Europa effect, aldus de financiële krant. Bronnen binnen de Duitse overheid melden aan The Financial Times dat de stemming om lijkt te slaan; tégen Huawei's mogelijke betrokkenheid bij de aanleg van nationale 5G-infrastructuur.

Van een ban - of intentie daarvoor - is vooralsnog geen sprake, maar in bepaalde overheidskringen zouden de zorgen toenemen. Dit betreft specifiek de ministeries voor Buitenlandse en Binnenlandse Zaken. "De Amerikaanse invloed op dit is recent flink geïntensiveerd", verklaart een anonieme overheidsbron van The Financial Times. De vrees is dat de Chinese overheid invloed heeft op Huawei, of zelfs toegang tot telecomapparatuur van de firma. Het hiervan verdachte bedrijf verklaart de eigen onschuld en benadrukt zijn focus op beveiliging.

Britse kritische keuring

Ondertussen is het wantrouwen tegen de Chinese telecomleverancier in Groot-Brittannië flink toegenomen. De oorzaak daarvoor is een kritisch cybersecurityrapport door het overheidsorgaan dat contracten met Huawei keurt. De Britse inlichtingendienst GCHQ is hierbij betrokken en in het rapport wordt gewag gemaakt van technische kwesties in de telecomapparatuur waardoor die "nieuwe risico's in Britse telecomnetwerken" zouden brengen. Het toezichthoudende overheidsorgaan werkt nu aan een vervolgrapport, dat nog kritischer zou zijn.

In Nieuw-Zeeland zoekt Huawei nu toenadering tot de overheid over de afwijzing door de inlichtingendienst te bespreken. De Chinese firma wil uitleg en stelt dat de Nieuw-Zeelandse overheid geen bewijs heeft gepresenteerd van misstanden of wangedrag. De notie dat Huawei een gevaar is voor lokale bedrijven wordt door het bedrijf van de hand gewezen. Huawei is 's werelds grootste fabrikant van telecomapparatuur, en daarmee giganten als Ericsson en Nokia Networks (voorheen Nokia Siemens Networks) voorbij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.