Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen Chinese ICT voor Nederlandse politie '

Nederland moet het nieuwe communicatiesysteem voor de politie en de hulpdiensten niet in China kopen. Dat zou het Chinese spionnen wel héél makkelijk maken, vinden VVD en GroenLinks.
Kathalijne Buitenweg
© CC SA-2.0 Wikimedia
CC SA-2.0 Wikimedia

De grootste regeringspartij en de een-na-grootste oppositiepartij wijzen erop dat China driftig spioneert en zelfs geldt als een van de belangrijkste haarden van bedrijfsspionage. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook bezwaren tegen de opdracht aan het Chinese Hytera, meldde Zembla eerder.

Het kabinet moet de aanbesteding van het nieuwe C2000-systeem terugdraaien, vinden GroenLinks en VVD. Dat Hytera het goedkoopst is, mag niet de doorslag geven.

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) roept het kabinet op "minder naïef te zijn'' en "onszelf niet onnodig kwetsbaar te maken. Doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.'' Haar VVD-collega Antoinette Laan-Geselschap "moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd''.

Geen Paard van Troje binnenhalen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt al een paar jaar aan de invoering van het nieuwe C2000. Het oude voldoet al lang niet meer. Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt en houdt vol dat hij niet over één nacht ijs gaat. Hij wijst erop dat hij onder meer onderzoekers van buiten nog eens naar de veiligheid van het systeem laat kijken en ook de AIVD raadpleegt. Maar hij ziet voorlopig geen reden om met Hytera te breken, zoals Nederland eerder wel met het Russische Kaspersky deed.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in