Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO's willen verhaal Chinese spionagechips uit de wereld

Bloomberg moet zijn verhaal over vermeende spionagechips in de in China geproduceerde servers van Apple en Amazon zo snel mogelijk terugtrekken, vinden de ceo's van Amazon en Supermicro. Volgens de topmannen, die hiermee het voorbeeld van Apple-ceo Tim Cook volgen, is er niets waar van het eerder deze maand door het persbureau gepubliceerde rapport. Hierin werd gesteld dat de Chinezen de serverhardware via een geheime microchip zouden hebben gecompromitteerd.
connections
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Volgens de publicatie van Bloomberg zouden de Chinezen een microchip met de grootte van een rijstkorrel implementeren in de in het land geproduceerde serverhardware voor Apple en Amazon. Amazon en Apple zouden de chips zelf hebben ontdekt en de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte hebben gesteld van de vondst. Op het artikel werd zeer fel gereageerd door zowel Amazon als Apple. Amazon reageerde binnen de kortste keren met een persbericht waarin de stellingen uit het artikel gedetailleerd werden ontkracht, en ook Apple, Supermicro en de Chinese overheid deden met ontkennende statements een flinke duit in het zakje. Bloomberg zette het verhaal vervolgens 'kracht' bij door met zeventien anonieme bronnen de stellingen te bewijzen.

'Nooit iets gevonden' 

Door de goede reputatie van Bloomberg als persbureau, waren de ontkenningen van de techbedrijven niet genoeg om alle speculatie over de stellingen in het rapport weg te nemen en heerste er veel twijfel over de waarheid achter het rapport. 
Daarom riep Apple-ceo Tim Cook vorige week Bloomberg al op om het verhaal terug te nemen. Volgens de topman van Apple zat er "niets van waarheid over Apple" in het verhaal, en sprak hij al meermaals met de reporters van het persbureau. "We spraken persoonlijk met de Bloomberg-reporters en waren erg duidelijk over dat wat zij zeggen nooit gebeurd is en hebben al hun vragen beantwoord. Iedere keer dat ze met deze zaak op de proppen kwamen, werd het verhaal echter veranderd en iedere keer hebben we het intern onderzocht. Maar we hebben nooit iets gevonden."

Anderen volgen

Nu volgen andere topmannen dus Cook's voorbeeld. Zo schreef AWS-ceo Andy Jassy op Twitter; "Tim Cook heeft gelijk. Het Bloomberg-verhaal is ook onwaar wat betreft Amazon. Ze kwamen zonder bewijs, hun verhaal bleef veranderen en ze toonden geen interesse in onze antwoorden, tenzij deze hun theorieën bevestigden. Bloomberg moet het verhaal terugtrekken."

Ook Supermicro reageerde, door maandag bekend te maken de eigen producten te gaan controleren op de aanwezigheid van spionagechips, om daarmee eventuele twijfel weg te nemen. Niet lang na voegde de ceo van het bedrijf zich bij de topmannen van Apple en Amazon door tegenover CNBC te stellen dat Bloomberg er compleet naast zit. "Er is geen enkel getroffen moederbord gepresenteerd door Bloomberg, wij hebben geen enkel malafide component aangetroffen in onze producten, geen enkele overheid heeft hierover contact met ons gezocht en geen enkele klant heeft ons met ontdekte malafide hardware benaderd", zo verklaarde Supermicro-ceo Charles Liang, om hier vervolgens aan toe te voegen dat Bloomberg zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in